Tufft för kvinnor i Elbranschen

 

Färre än två procent av alla elektriker i Sverige är kvinnor, enligt SCB. Madeleine Nilsson, 32, från Malmö är en av dem, och verksam inom nätverket ElQvinnorna, som jobbar för att stärka kvinnornas position på byggena. På Elfack deltar hon i seminariet Varför så få kvinnor i elbranschen?

Hur är det att vara kvinnlig elektriker?
– Rätt så ensamt. Och inte jättekul, alla gånger. Det finns mobbing och sexuella trakasserier. Man får höra könsord och blir ombedd att skicka nakenbilder med telefonen. Många säger upp sig, och jag förstår dem.

Har du själv funderat på att sluta?
– Ja, senast för två år sedan. Det var tråkigheter med kollegor, och det hjälpte inte att jag försökte prata med dem. Jag tog kontakt med facket också, men det hela slutade med att jag fick byta bygge. Det är alltid lätt att ta bort offret.

Men du hängde i?
– Ja. Nu är jag på ett bra bygge och har roliga kollegor. Det går i vågor. Sedan jag började jobba efter studenten 2003 har det sakta men säkert blivit bättre. Innan kunde folk rita könsorgan på väggarna och sätta upp nakenbilder i containern. Det kunde även förekomma hakkors, vilket inte är så trevligt. Men byggbranschen har börjat jobba för att stoppa machokulturen, och det märks. I dag är det ofta så att de manliga kollegorna är jättetrevliga när man träffar dem själv, men blir barnsliga i grupp. Det är lite högstadienivå, tyvärr.

Vad gör ni i ElQvinnorna?
– Vi är ett kvinnligt nätverk som ska styrka, stärka och bevara kvinnorna i branschen. Alla tjejer ska känna sig välkomna och stöttade från början. Det kan vara tufft både psykiskt och fysiskt. Vi har en sluten Facebook-grupp där man kan ventilera både bekymmer och roliga grejer, och större träffar någon gång om året. Vi träffar niondeklassare inför gymnasievalet också, för att försöka locka in fler kvinnor i branschen.

Känner ni stöd från resten av branschen?
– Ja, facket och andra organisationer stöttar oss. Jag har blivit mer och mer engagerad ju mer jag blivit utsatt för. Det har hjälpt mig väldigt mycket, och det är det här jag brinner för.

Seminariet ”Varför finns det så få kvinnliga elektriker i elbranschen?” hålls på Forum för El-scenen klockan 14:20–15:05 onsdagen den 10 maj.
Medverkande: Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs Stad, Madeleine Nilsson, ElQvinnorna, Maria Wetterström Stålarm, lärare el- och energiprogrammet Ållebergsgymnasiet, Per Håkan Waern, vice ordförande, Elektrikerförbundet. Moderator: Mikael Romero, kommunikationschef på Elektrikerförbundet.