Hide-a-lite sätter ljus på tekniken

Måste det vackra och det praktiska stå i motsats till varandra?
– Vi tycker inte det. För oss är båda lika viktiga, säger Ida Lindeblad på Hide-a-lite, som vill förena enastående ljusupplevelser med smidiga installationer.

Armaturspecialisten Hide-a-lite i Bankeryd, utanför Jönköping, har i hög grad profilerat sig på LED-teknik.
– Vi var tidigt ute och började sälja LED-produkter redan 2006 då tekniken var helt ny, säger Ida Lindeblad, chef för marknadskommunikation på Hide-a-lite.
I dag har företaget en bred produktflora inom LED. Starka produktområden är downlights, såväl för inomhus- som utomhusbruk, men även linjära ljus, profiler och LED-strips.
– Vi belyser många hemmiljöer där både ljusupplevelsen för den som bor där och en enkel installation för elektrikern är viktiga aspekter. På samma sätt jobbar vi med belysning utomhus, med fasad- och trädgårdsbelysning.

Hide-a-lite har en egen ljusdesignavdelning som hjälper till att ta fram belysningsberäkningar och belysningskoncept.
– Att kunna hjälpa till med ljusdesignen är ett av våra uppskattade mervärden, menar Ida. Det kan gälla alltifrån en nybyggd villa till offentliga miljöer som kontor, butiker, restauranger, m m.
Några gånger om året kör man fokusgrupper med utvalda kunder, där elinstallatörerna är den främsta målgruppen.
– Vi är måna om att jobba nära dem, vi vill vara flexibla och snabbfotade. Vi lyssnar på installatörerna och anpassar delvis vårt utbud efter deras önskemål. Framförallt vill vi göra det så enkelt som möjligt att installera produkterna – och på så sätt spara tid för dem.

Tema på årets Elfack, ”Förändringskraften du söker”, passar Hide-a-lite som hand i handske:
– Förändringskraft för oss innebär just att ge installatörer smartare och enklare sätt att installera armaturer, till exempel med enkla bakstycken på utomhusarmaturer eller en flexslang som man kan sätta direkt i drivdonet.
Ida Lindeblad ser Elfack, där Hide-a-lite är återkommande utställare som en plats att bygga relationer.
– Därför bjuder vi in befintliga kunder, men hoppas också möta nya. Inte bara installatörer utan även föreskrivande led, till exempel elkonsulter och fastighetsbolag.
Hide-a-lite’s koncept i montern är ”lättinstallerade ljusupplevelser”.
Det är också temat för seminariet Teknik vs visuell upplevelse – vad är viktigast? som hålls tisdag och onsdag av två medarbetare på Hide-a-lite, ljusdesignern Ida Raymondson och tekniske rådgivaren Mats Ahlgren.
– För oss handlar det om att dels ha en smart teknik vid installationer, dels att den installation som görs blir en visuell upplevelse, förklarar Ida. Det är två världar som möts. Men de är absolut inte oförenliga, vi vill reda ut hur de kan mötas på bästa sätt.