Innovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!

Solpaneler, laddstationer, IoT och lösningar för smarta städer. Elfack 2019 skulle ha setts som science fiction 1969. Ja, trots att vi fyllde 50 har mässan aldrig varit piggare. Nu satsar vi vidare och låter innovation och förändringskraft bli ledorden för 2021.

Halvledarteknikens snabba utveckling, digitaliseringens disruptiva kraft och det accelererande behovet av att världen ställer om till förnybar energi. Finns det överhuvudtaget någon mer spännande bransch än el- och energisektorn?

För när det nya hållbara samhället ska utvecklas då krävs den förändringskraft och innovationsförmåga som vi kunde uppleva på Elfack 2019. Redan vid nästa Elfack om två år kan Sverige ha tusentals nya elproducenter när fastighetsägare skapar sina egna microgrids med batterilagring. Lösningar saknas inte. Kanske blir solpaneler lika vanliga i svenska hem som bokhyllan Billy när Ikea snart startar sin försäljning?

Parallellt med Elfack anordnades Power Circle Summit med föredrag och seminarier för viktiga beslutsfattare. Här presenterades också Energimyndighetens Innovationsrace ett antal utvalda startups. Malmö-företaget Enjay korades till årets vinnare med sin smarta lösning för att återvinna energi från ventilationssystemen från restauranger och storkök.

2019 var också året då vi smög igång Switch – framtidsarenan med interaktion i fokus där förnyande krafter, inställda på att skapa cirkulära affärer, kunde samlas med utgångspunkt i hållbarhet och digitalisering. För världen är just nu i en omställning – vi behöver switcha om. Mötesplatsens syfte är att samla innovatörer, affärsutvecklare och start-ups för att synliggöra nya idéer för etablerade aktörer och investerare, så att de kan möjliggöra förflyttningen. Switch är en katalysator för att implementera framtidens strategier och visioner.

För så är det ju, när världen gör sig redo för att ställa om från fossil energi till förnyelsebar el – då är det elbranschen som går i täten. Såväl när det gäller grön energi, smarta hem och energieffektivitet. För oavsett vilken konjunktur vi går till mötes kan vi vara säkra på: Klimatfrågan tar inte paus, digitaliseringen avstannar inte, globaliseringen och urbaniseringen fortsätter. Förändringen är ständig och bjuder på både hot och möjligheter. Därför måste samtalet kring innovation och utveckling fortsätta och därför behövs en mötesplats för ledande aktörer.

Här har vi på Svenska Mässan en roll. Därför är det med energi, inspiration och nyfikenhet som vi rivstartar arbetet med att förbereda nästa Elfack, Switch och Power Circle Summit. Vi känner era förväntningar! Därför förstärker vi teamet med flera personer för att verkligen kunna fortsätta ge framtidens mest spännande bransch dess viktigaste mötesplats. 2021 är närmre än vi tror.

Vi ses snart och önskar en riktigt härlig sommar!
Ola, Anna, Fredrik, Annelie, Linda, Caroline, Pia, 
Ida, Pernilla, Annika och Türkan