Hemligheten bakom GARO's fullträff

Garo

Ett gediget förarbete där inget lämnas åt slumpen. Ett tydligt budskap och en lång rad förbokade kundmöten.
Se där några av anledningarna till GARO’s succé på senaste Elfack.
– Vi är supernöjda, säger Patrik Andersson, VD och koncernchef på GARO – som nu bokstavligen laddar inför nästa mässa.

GARO i Gnosjö startade 1939 och firar 80-årsjubileum i år. Företaget är känt för att utveckla elinstallationsmaterial som brytare, dosor, mätarskåp, mätartavlor och CEE-don. Elinstallatörer är företagets främsta målgrupp. Men trots att GARO funnits länge är det i högsta grad ett modernt företag som följer med sin tid. Digitalisering, hållbarhet och energieffektivisering är ledstjärnor inom företagets alla verksamhetsområden.
– På Elfack introducerade vi till exempel en smart byggfläkt där vi infört elektronik för att den ska kunna drivas på ett energibesparande sätt. Den har blivit mycket efterfrågad, säger Patrik Andersson.

E-mobility är företagets mest spännande marknadsområde: GARO har ett brett sortiment av laddboxar, laddstolpar och snabbladdare för elfordon.
– Det är en ny marknad som växer väldigt snabbt. Att vi hamnade där beror på att vi sedan länge är marknadsledande inom eluttag för bilmotorvärmare, camping och marinor, berättar Patrik.
– Därifrån har vi lärt oss mycket om teknik och material som ska tåla ett tufft klimat under lång tid. Vi tog med oss dessa kunskaper och har satsat hårt på produktutveckling och är idag ledande aktör i Norden på elbilsladdning.

På Elfack höll GARO i två seminarier om infrastrukturen kring elbilsladdning.
– Där var fullt med folk och vi fick många och bra frågor, som visar på det stora intresset och engagemanget i elektrifieringen på fordonssidan.
Innovationstakten är hög och Patrik är övertygad om att GARO kommer att presentera nyheter inom E-mobility på Elfack 2021, där företaget vill ta ett ännu större utrymme i seminarieprogrammet.
Mässmediet och särskilt Elfack är betydelsefullt för GARO, understryker han.
– Vi är ett företag som gillar att träffa våra kunder, prata med dem och visa vad vi är duktiga på. Trots alla nya sätt att kommunicera på är det fortfarande väldigt viktigt för oss att träffa våra kunder i verkligheten.

Inför varje mässa väljer GARO det budskap man vill förmedla och vad som ska fokuseras i montern. På Elfack är ambitionen att lansera produktnyheter. Förarbetet, som börjar på allvar ett år innan mässtart, går ut på att bjuda in kunder och boka upp möten under mässan.
– Våra säljare har i uppdrag att boka möten med minst tre kunder på mässan, som även ska följas upp efter mässan. Det är jätteviktigt för oss, säger Patrik.
– På årets Elfack hade vi ett 20-tal medarbetare i montern och genomförde ett stort antal bokade kundmöten.
Ett annat viktigt led i förberedelserna är att utbilda monterpersonalen.
– Vi samlar säljkåren, ser till att alla är uppdaterade på produkterna och går igenom hur man ska jobba i montern på rätt sätt.

Inför årets mässa tog GARO policybeslutet att inte ha alkohol i montern.
– Det tyckte vi var ett väldigt enkelt beslut. Vi vill inte locka kunder till montern med hjälp av alkohol. Det är ju upp till oss att vi har ett så pass intressant erbjudande att besökarna kommer ändå, anser Patrik Andersson.
– Och det lyckades över förväntan. Vi hade ett härligt tryck i montern och många givande och skarpa samtal kring våra produkter och tjänster. Det blev så bra att vi inte ser någon anledning att ändra vår policy till nästa Elfack.

Ett annat lyckat initiativ var en social aktivitet på kvällstid, en jubileumsfest för ett 80-tal inbjudna särskilt viktiga kunder. Totalt sett blev utfallet av mässdeltagandet mer än bra, menar han:
– Inför Elfack satte vi upp ett mål på hur många leads vi ville ha ut av mässan.
– Vi nådde det målet med marginal och har nu följt upp alla kontakter. De genererar helt klart affärer för oss, speciellt på lång sikt. Det är så vi jobbar. I den strategin spelar vår medverkan på mässan en oerhört viktig roll.