Succé för Elfack öppnar upp för ny mötesplats redan nästa år

 Över 22 000 besökare och ett späckat program – Elfacks comeback efter pandemin blev en succé. Men också en påminnelse om hur fort teknikutvecklingen går. Nu lanseras Update by Elfack 2024, allt för att göra det möjligt att ses med kortare intervall.

På grund av pandemin är det fyra år sedan Elfack senast arrangerades, och om det var något som kännetecknade årets mässa var det glädjen hos alla inblandade över att äntligen få ses igen.

– Det har märkts en sådan energi, en sådan glädje och ett väldigt tydligt affärsfokus hos både utställare och besökare, konstaterar Anna Jarnö, affärsansvarig för Elfack på Svenska Mässan.

– Efter pandemin sker många möten digitalt och det är verkligen en fin möjlighet för oss alla, men ibland måste man ses fysiskt för att hitta lösningar och göra affärer. Det har blivit tydligt de senaste dagarna att Elfack har fortsatt stor betydelse för alla som är verksamma inom den här branschen.

Antalet besök på Elfack 2023 landade på drygt 22 000.

– Vi är tillbaka på samma nivå som 2019, och ibland var det ett sådant myller i mässhallarna att det var svårt att komma fram. Ännu viktigare är att utställarna vittnar om en kvalitetshöjning, dvs att helt rätt befattningar och företag valde att besöka årets Elfack.

Relevanta produktområden sätter tonen för mötesplatsen

Samtidigt märks skillnader mot 2019, inte minst att flera nya teknikområden har vuxit i betydelse de senaste åren. Solenergi, laddinfrastruktur och energilagring drog i år många utställare och besökare. Även vätgas har glidit upp på radarn, med flera seminarier som lockade stor publik.

– Vi jobbar konstant med att följa branschen och se vart den är på väg för att ha rätt fokus i programmet och för att besökarna ska kunna hitta det de är intresserade av. Basen ligger givetvis fast, men utvecklingen går snabbt och då behöver vi som mötesplats kunna spegla det. Utifrån mitt perspektiv är en av våra viktigaste uppgifter som arrangör att förena det etablerade med det nya, att försöka se vad som händer runt hörnet och vart branschen är på väg, förklarar Anna.

Exponentiell teknikutveckling öppnar upp för ny mötesplats

Om det är något som verkligen märks i en omvärldsspaning just nu så är det att teknikutvecklingen går i ett rasande tempo – snarare exponentiellt än linjärt. Något som visserligen är spännande, men som också gör det utmanande för dem som arbetar i branschen att hålla sig uppdaterade.

– På två år, som det går mellan två Elfack, hinner det numera hända otroligt mycket.

För att fylla det gapet lanserar Svenska Mässan en ny mötesplats: Update by Elfack, som arrangeras som mellanårsevenemang.
– Update by Elfack kommer att lyfta fram den senaste tekniken, kunskapen och kompetensen, och ska erbjuda plats för samtal, möten och inspiration även jämna år. Det blir ett mindre arrangemang med fokus dels på teknikutveckling, dels på aktuella frågeställningar. Helt enkelt ett sätt att hålla sig uppdaterad de år då vi inte arrangerar storskaliga Elfack, berättar Anna.

Målsättningen är att Update by Elfack ska vara ett relevant fönster för branschens olika aktörer, där myndigheter, företag och besökare kan träffas och utbyta kunskap under två dagar.

– Att möjliggöra för många att lära sig mer genom möten är vår drivkraft, och lanseringen av Update by Elfack har verkligen fått tummen upp från branschen. Vi känner att vi har fint stöd i det här initiativet och ser fram emot att få träffa många av våra besökare redan i maj 2024.

Mer om mötesplatsen Update by Elfack finns att läsa här ».