Program

Programmet presenteras i sin helhet här nedanför, men du kan också välja att se programmet för respektive forum genom att klicka på bilderna nedan.

eSmart

Fokusområdet för framtidens el- och energiaktörer.

Program

Fokusområdet för framtidens el- och energiaktörer.

Program
 • Alla dagar
 • tisdag 09 maj
 • onsdag 10 maj
 • torsdag 11 maj
 • fredag 12 maj
 • Filtrera på Programtyp

  FavoriteStar

  Mina favoriter


  Visa endast favoriter
 • Filtrera på Scen

Aktivt filter
Page 1
onsdag

Framtida lösningar och innovationer inom hållbar energi med fokus på energilagri......

Bo Normark, Thematic Leader For Smart Grids Energy Storage, InnoEnergy Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

Batterier kommer att revolutionera el- och energimarknaden. Ny batteriteknik har precis börjat omvandla mobilkommunikation- och transportsektorerna. Nästa sektor som påverkas är energisektorn där batterier kan leverera flera tjänster och samtidigt möjliggöra integration av stor mängd förnybar energi. På seminariet utvecklas resonemanget kring energilagringsteknikens utveckling och påverkan på el- och energisektorn.

Medverkande: Bo Normark Thematic Leader for Smart Grids & Energy Storage mfl, InnoEnergy

Frukostseminarium.

Värd: InnoEnergy

Laddning av elbilar under färd

Alf-Åke Jansson, Styrelseledamot Och Delägare, Elways AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Elways AB har utvecklat ett konduktivt system där alla typer av fordon kan matas med el under färd. Detta innebär att även lastbilar och bussar kan framföras långa sträckor utan att behöva stanna för att ladda batterier och att personbilar kan framdrivas och laddas under färd.

medverkande Alf-Åke Jansson, styrelseledamot och delägare i Elways AB

Öresundskraft öppnar för ”sakernas internet” och Smarta Helsingborg

Bo Lindberg, Affärsområdeschef Kommunikationslösningar, Öresundskraft Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

I februari blev Öresundskraft och Helsingborg först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things – ”sakernas internet”. Medverkande Bo Lindberg, Affärsområdeschef Kommunikationslösningar. Öresundskraft

Flerbostadshus som flexibla energiresurser

Eric Jensen, Business Developer, InnoEnergy, Jonas Tannerstad, Chef El Automation, ÖrebroBostäder Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Hur kan flerbostadshus vara en viktig resurs i den framtida energimarknaden? InnoEnergy och ÖBO berättar hur de samarbetar för att leverera flexibilitetstjänster från energilager och fjärrvärme till energiföretag.

Medverkande: Eric Jensen, Business Developer, InnoEnergy, Jonas Tannerstad, Chef El & Automation, ÖrebroBostäder

Väderoberoende elproduktion i Sveriges 200 värmeverk

Elin Ledskog, Marknadsansvarig, Againity Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Vår teknologi omvandlar lågvärdig värme till el. Värmekällan kan vara allt från spillvärme till hushållsavfall eller biomassa i ett värmeverk. Våra system som bygger på den organiska rankinecykeln (ORC) kan nyttja värme ner till 90 grader Celsius och generera el från 20 kW och upp. Ta första steget till att bli din egen elproducent

Medverkande Elin Ledskog, Marknadsansvarig Againity

USB-C: Kontakten för smarta elnät i byggnader

Olof Ermis, VD, Ochno AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Den nyligen lanserade USB-C standarden kommer bli den dominerande för eldistribution till konsumentelektronik. Mindre känt är den också innehåller ett antal smarta funktioner som gör den väldigt lämpad att utgöra en pusselbit i byggnaders eldistribution, framförallt i miljöer med fokus på solel och energilager. Ochno är ett nystartat bolag i Västerås som utvecklar en teknologiplattform för integration av en smart USB-C infrastruktur för framtidens byggnader. Är du intresserad av att få en inblick i hur USB-C och Ochno skapar en smartare infrastruktur för eldistribution och energilager så besök denna föreläsning. Medverkande: Olof Ermis, VD Ochno AB

Engagera kunderna genom ombud - Få nöjdare och mer flexibla kunder

Fredrik Fernlund, CSO, Ngenic Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

I dagens samhälle är energi en självklar tillgång. Samtidigt som den är livsnödvändig så minskar kundengagemanget, eftersom dagens samhälle mer handlar om social självförverkligande än basbehov som luft vatten eller el. I stället för att öka medvetenheten och uppmärksamheten så finns här en affärsmöjlighet för energileverantörer genom att göra det mer bekvämt att vara kund, t.ex. genom smarta tjänster. Ngenic fungerar som ombud mellan kund och energibolag, och kan därmed höja värdetpå energileveransen till kund, samtidigt som det ger energibolaget en flexibilitet och bättre förutsägbarhet av kundens energiförbrukning. Här berättar vi hur det går till.

Medverkande: Fredrik Fernlund, CSO, Ngenic

Digitalisering, Industri 4.0, Industrins Internet of Things – Framtidens Energib......

Mikael Rudin, Product Strategy Control Technologies, ABB Sverige Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

Hur kommer Industri 4.0 och Industrins Internet of Things forma framtidens industri? Vi tittar på framtidens ekosystem av smart industriutrustning och hur detta påverkar industrin.

Medverkande: Mikael Rudin - Product Strategy Control Technologies, ABB

Värd: ABB

ABB Ability™ och eMobility – en spännande kombination!

Henrik Holmer, Sales EMobility, ABB Sverige Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

Kan digitalisering och smarta städer skynda på eMobility? Vi hör allt mer om Internet och hur vårt samhälle och allt runt omkring oss blir uppkopplat och digitaliserat. Nya begrepp som "smarta städer" florerar i artiklar etc. Även inom bilvärlden händer det mycket och förstås då även på elfordonssidan och tillhörande laddinfrastruktur. De flesta nya bilar är uppkopplade mot olika molntjänster, liksom allt fler laddapplikationer. Kan den snabbt växande digitaliseringen - och den likaledes snabbt växande elbilsmarknaden - mötas i ännu större och gemensamma fördelar? Kan smarta städer skynda på eMobility och dessutom hitta ytterligare möjligheter? Lyssna på ABB och våra tankar kring ABB Ability™ och eMobility – en spännande kombination!

Medverkande: Henrik Holmer, Sales eMobility, ABB

Värd: ABB

Affärsnyttan med ’Internet-of-Things’, ’Big Data’ och ’Molnet’ – på riktigt...

Erik Andersson, Business Developer, Sensenode Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

SenseNode AB mäter och visualiserar energiförbrukningen med modern teknologi som ger oöverträffad affärsnytta till överlägset låg kostnad. Under detta seminariet presenterar vi 3 tydliga affärsnyttor med teknologierna bakom buzzworden ’IoT’, ’big data’ och ’molnet’. Undersökningar visar att införandet av Energy Management Systems minskar energianvändningen med 5-15% - eftersom organisationen förstår var, när och hur energin förbrukas. Efter den inledande besparingen kan energiarbetet börja på riktigt! Mäter man inget så vet man inget.

Medverkande Erik Andersson, Business developer, Sensenode

Beteendevetenskap i digitala lösningar

Pierre Fossto, Partneransvarig, Greenly Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Hur mycket agerar vi efter autopilot? Kan sociala normer öka drivkraften att energieffektivisera? Hur mycket påverkas vi av grupp trycket när det handlar om hållbarhet? Greenely berättar om styrkan med beteendevetenskap i digitala lösningar.

Medverkande: Pierre Fossto, Partneransvarig, Greenely

Lindra din digitala ångest!

Patrik Björkman, VD, Ilox Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Många små och mellanstora företag vet att digitalisering är en överlevnadsfråga, men drar sig ändå för att påbörja processen då de tror att det kommer vara ett alldeles för komplicerat och kostsamt arbete. Så behöver det dock inte vara. Patrik Björkman är vd på IIOX, som erbjuder en säker Internet of Things-plattform för företagstillämpningar inom framförallt industri och energi, berättar varför. Han kommer prata om hur steget mot effektivare affärsmodeller, och i slutänden ökad kundnytta, kan tas med hjälp av IoT. Medverkande Patrik Björkman, vd på IIOX

Innovation som drivkraft. Vad innebär det för dig och din verksamhet?

Flavio Santos, Vice President, Schneider Nordic & Baltic Zone Execution Centre Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Schneider Electric presenterar exempel på innovativa produkter och lösningar som driver framtidens utveckling inom fastigheter och hem samt energi och hållbarhet.

Medverkande: Flavio Santos Vice President , Schneider Nordic & Baltic Zone Execution Centre

Förbjud tomgångskörning av fastigheter!

Anders Holmen, Rexel Sverige AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Vad man enkelt kan göra för att få fastigheter att gå lite mindre på tomgång där vi tar upp tänkvärda fakta kring vår användning av energi och vilka krav som nu ställs på energisparfunktioner. Hur energin flödar i våra hus och vad som kan upptäckas och åtgärdas bara genom att mäta var förbrukning finns, och om enkla styrningar av förbrukare som snabbt minskar energiåtgång. Smarta hus är egentligen inte smartare än sina beställare! Beställ funktioner och få system som klarar av det ni vill ha, inte bara idag utan även i framtiden.

Medverkande Anders Holmen, Rexel Sverige AB

Do you want to play LEGO and build a smart city?

Tanya Kolyaka, Co-Founder Marketing Manager, Greinon Engineering Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Greinon develops fully modular LEGO-like electronic devices for making different parts of city infrastructure smart. We will share our ideas on how to make smart city devices more affordable, easier to implement, flexible and interoperable. Greinon Engineering is a company based at Ideon Science Park in Lund. Today, Greinon’s system enables intelligent lighting control in a number of outdoor public spaces in Denmark and Sweden.

Speaker Tanya Kolyaka, co-founder and marketing manager, Greinon Engineering

Innovation som drivkraft. Ställ dina frågor direkt till vår expertpanel

Flavio Santos, Vice President, Schneider Nordic & Baltic Zone Execution Centre Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

Diskutera det senaste inom fastigheter, sjukvård, datacenter och infrastruktur.

Medverkande: Flavio Santos, Vice President, Schneider Nordic & Baltic Zone Execution Centre

Värd: Schneider Electric

Page 1
torsdag

Pitchning och presentation från ett antal intressanta innovationsbolag

Business Region Göteborg,Chalmers Ventures,Cleantechinn Och Rise, Lars Bern, Area Manager Innovation, Business Region Göteborg AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

• Metry AB, www.metry.io (öppen energidata och molntjänster) • Solcellskollen AB, www.solcellskollen.se (marknadsplats för solcellsinstallatörer) • LumenRadiop AB,www.lumenradio.com (Fastighetsautomation i samarbete med Swegon) • Aqua Robur Technologies AB, www.aquarobur.se (IoT och Smarta städer och vatteninfratsruktur) • Swedish box of Energy AB, www.boxofenergy.se (energilagring)

Moderator: Lars Bern, Area Manager Innovation, Business Region Göteborg

Värdar: Business Region Göteborg, Chalmers Ventures, CleantechInn och RISE.

Elbil idag och i morgon – ökad mobilitet med hjälp av elektrifierade transporter...

Fredrik Nordin, VD, Clever Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

CLEVER knyter ihop aktörer och möjliggör utveckling av mobilitet och energikonsumtion - en naturlig förlängning av det traditionella värdeerbjudandet

Medverkande: Fredrik Nordin, VD Clever

Digitaliseringen sker i molnet - inte lokalt

Niklas Zandelin, VD, eze System Europe Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Under de senaste decennierna har frågan om standardisering av fältbussen varit ständigt återkommande. Den stora frågan är dock – kommer det ske? Svaret är antagligen nej. Integration mellan olika system kommer i allt högre grad ske i molnet – via API. Sensorer, mätare, givare och hela system ansluts till Internet för integration och konsolidering. Medverkande Niklas Zandelin, VD eze System Europe

Intelligent styrning av solceller, batterier och förbrukning minskar energikostn......

Björn Jernström, VD, Ferroamp Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

 • Hur kan du använda din solcellsanläggning för att minska elnätavgiften?
 • Hur kan batterier användas för att minska effektuttaget?
 • Hur förbereder du din fastighet för elbilsladdning?

Medverkande: Björn Jernström, VD Ferroamp

Solceller i Sverige - är det lönsamt, och för vem?

Bengt Stridh, Principal Scientist, ABB Coporate Research Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Priserna för solcellssystem har minskat rejält under senare år och i kombination med de stödsystem som finns för solceller har intresset för egen solelproduktion ökat i Sverige. En fråga som ofta ställs är om det är lönsamt, vilken denna presentation kommer att belysa.

Medverkande: Bengt Stridh Principal Scientist, ABB Corporate Research

Datacenter en ny basindustri

Thomas Wunger, CEO, Coromatic Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Idag är samhället ständigt uppkopplat, 24 timmar om dygnet och ditt liv är beroende av digitala lösningar. Man kan nästan säga att tillgång till kraft och datakommunikation är det som får jorden att snurra. Utan dem skulle sjukhus inte kunna rädda liv, företag sluta tjäna pengar, fabriker inte kunna tillverka och tågen inte köra.

Medverkande; Thomas Wunger, CEO Coromatic Sverige

Smarta hus för bättre klimat

Jonas Tannerstad, Chef El Automation, ÖrebroBostäder Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Hur använder man sig av smarta digitala och tekniska lösningar för att göra justeringar för att minska klimatpåverkan och skapa bättre hållbara fastigheter. Genom idogt arbete har ÖBO mellan åren 2005-2015 sänkt den tonala elförbrukningen med 40 procent. ÖBOs förhoppning är att kunna ha så mycket data att husen inom kort kan självreglera exempelvis uppvärmning eller lystider för lampor.

Medverkande Jonas Tannerstad, Chef El & Automation, ÖrebroBostäder

Drivkraften bakom laddsystem för el-fordon är betaltjänster!

Nicklas Von Schrenk, Rexel Sverige AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

I takt med att allt fler väljer en elbil eller laddhybrid ökar behovet att kunna ”tanka” sin bil. Förra året ökade marknaden med 80 % då fler och fler inser fördelen med att kunna köra elektriskt, men idag finns det bara 0,09 laddpunkter på varje laddbar bil och behovet ökar konstant. Hur ska fastighetsägare, parkeringsägare eller privatpersoner tänka och vad behöver vi göra för att nå ett fossilfritt Sverige? Vem skall betala investeringen i laddinfrastrukturen? Bensin och diesel är inte gratis, och vad kommer det kosta att tanka bilen med el istället?

Medverkande: Nicklas von Schrenk, Rexel Sverige AB

Värd: Rexel

Hur förändras energibolagets roll i en värld av prosumenter?

Caroline Hildahl, Jämtkraft Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Elleverantörens roll kommer att förändras när kunden i högre grad producerar sin egen el och den service som prosumenten förväntar sig kommer att se annorlunda ut när det tidigare självklara förhållandet kund-leverantör bryts upp. Hur svarar ett traditionellt energibolag på de utmaningar som omställningen innebär? Och vad händer när en alternativ marknad för mikroproducerad energi växer fram vid sidan av de traditionella marknadsplatserna?

Medverkande Caroline Hildahl, Product Manager, Jämtkraft

IoT och molntjänster – vart är vi på väg?

Rikard Skogh, Försäljningschef Plant Data Services, Siemens AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Uppkopplade prylar och digitala tjänster är naturliga delar av våra privata liv och steget till mer industriella användningsområden känns allt mer naturligt. Intresset för IoT och digitala tjänster blir allt större – alla vill använda sin data på ett smartare sätt. Öppna gränssnitt och enkel uppkoppling till molnbaserade tjänster kommer vara en förutsättning för att skapa nya affärsmodeller och servicekoncept. Diskussion om ovanstående samt presentation av MindSphere – Siemens öppna operativsystem för IoT.

Medverkande Rikard Skogh, Försäljningschef Plant Data Services, Siemens

Smarta hem, smartare liv med en digital tjänst för ett bättre och mer hållbart b......

Eric Anderbjörk, VD, TMPL Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

TMPL är en tjänst som skapar ett bättre och mer hållbart boende. Tekniska lösningar som samsas med en social plattform där både grannar, näringsidkare och fastighetbolag samverkar med varandra. Kärnan i tjänsten är en lättbegriplig och kraftfull app där användaren har fullständig kontroll över alla delar i sitt boende. Medverkande Eric Anderbjork, VD TMPL

Digitalisering på riktigt

Johan Hollsten, Produktchef Fastighetsautomation Och Mätare, ABB Sverige Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Fastighetsautomation och mätning i kombination med molntjänster öppnar upp för en bred flora av olika smarta applikationer och lösningar. Under föredraget presenteras konkreta exemplen kring vilka mervärden som brukaren, fastighetsförvaltaren och fastighetsägaren upplever genom att digitalisera sin elinstallation. Med hjälp av fastighetsautomation skapar vi en plattform för IT-lösningar som framtidssäkrar din investering.

Medverkande: Johan Hollsten – Produktchef fastighetsautomation och mätare, ABB

Digitala brytare, innovationer inom el och värme

Charlotta Holmquist, Medgrundare Och COO Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Manetos utvecklar digitala brytare, enkelt uttryckt ett digitalt proppskåp. Dagens brytare är uteslutande mekaniska, medan Manetos lösning är helt elektronisk. Målmarknaden är miljontals fastigheter med direktverkande el, men innovationen har en betydligt större potential, t.ex. inom smarta hemtjänster och lastbalansering. De digitala brytarna går att kommunicera med, man kan mäta förbrukningen i realtid och t.ex. styra belysningen och andra funktioner i hemmet på distans. Manetos har nyligen släppt sin första produkt på marknaden för att digitalisera värmesystem och optimera energiförbrukningen.

Smart belysningsstyrning

Gunnar Wennerberg, Försäljningschef Pre-Sales, Hager Elektro AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Ökade krav från användarna ställer nya krav på belysningsstyrningar och visualisering. Hager Elektro AB har levererat smarta styrningar till många projekt under åren. Dagens önskemål på ökad komfort, funktion och visualisering av många olika installationssystem, tex. belysning, värme, solskydd och ljud ställer krav på produkter som kommunicerar med varandra liksom på kompetens hos installatörer och konsulter. Gunnar Wennerberg ger exempel från olika projekt som genomförts den senaste tiden med lyckat resultat. Medverkande: Gunnar Wennerberg Försäljningschef Pre-Sales på Hager Elektro AB

Vad behövs för att bemästra utmaningarna i energisystemen?

Erik Mårtensson, Divisionschef, Siemens AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2 – Värdseminarium – OBS, föranmälan krävs

Energiförsörjning och hela energimarknaden förändras väldigt snabbt. Kraftproduktionen blir mer och mer decentraliserad vilket leder till att elnäten blir alltmer komplexa och behoven av nya lösningar och affärsmodeller ökar.

Medverkande: Erik Mårtensson, Divisionschef Siemens AB

Värd: Siemens

All transport kan elektrifieras - en pusselbit mot en fossilfri framtid.

Anders Bylund, Siemens AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Med dagens teknik finns det möjlighet att elektrifiera alla transportslag, även den tunga transporten. Varför inte använda teknik som fungerar och är beprövad för att drastiskt minska miljöpåverkan?

Medverkande: Anders Bylund, Affärsområdeschef Siemens AB

Värd: Siemens AB

Page 1
fredag

Hundra procent eldriven tung lastbil som går 25 mil och är klar att köpa och kör......

Carl-Magnus Norden, Styrelsemedlem, Elbilsföreningen Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

97% av svenska lastbilar drivs på diesel - hur stämmer detta med vårt mål om "en fossiloberoende fordonsflotta 2030"? Bara på den tunga sidan behöver vi ställa om 6 000 bilar om året fram till 2030. Tekniken finns redan framme - mer än 250 tunga 100% ellastbilar från www.emoss.biz rullar på Europeiska vägar idag och kör för företag som IKEA, H&M, Lidl och Heineken. Vem blir först i Sverige?

Medverkande: Carl-Magnus Norden, styrelsemedlem i Elbilsföreningen Sverige

Gatubelysning – från utgift till intäkt

Niclas Perkman, CEP-Partner, Leading Light AB Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Dagens gatubelysning saknar funktionalitet, har en hög energiförbrukning och är i normalfallet tänd även om ingen är närvarande. Utomhusbelysning är den näst största utgiftsposten i svenska kommuners drift- och underhållsbudget, elanvändningen står för merparten. Infrastrukturen för belysning är outnyttjad som resurs för behovsstyrda flöden, kommunikation och mätpunkter. Många platser saknar dessutom belysning och är kostsamt att dra el till. Där finns ett stort behov av s.k ”offgrid” belysning, d v s belysning som drivs via alternativa energikällor såsom sol och vind.

Medverkande: Niclas Perkman , CEO-Partner, Leading Light AB

The world's largest pilot for active Demand Response, Nice Grid

Rodolphe De Beaufort, Lead Product Manager Digital Grid, GE Grid Solutions Programtyp: eSmart Scen: eSmart H2

Experience from the world's largest full-scale Demand Response project with 10 000 users, 1,5MW battery bank and 2.5 MW of solar cells. A combination of smart microgrid control solutions and modern technologies allow the optimization of power flows, loads and energy production.

Speaker: Rodolphe de Beaufort Lead Product Manager Digital Grid GE Grid solutions