Forum för ljus

Inspirerande belysning i en teknisk värld.

Inspirerande belysning i en teknisk värld.

Forum för ljus är en unik utställning och konferens med olika utställare och föreläsare med ljus som specialitet.

Kreativ design som enar branschen

Syftet med Elfack är att det ska vara en kunskapskälla för alla oss i branschen. På Forum för ljus får du som arbetar som arkitekt, ljusdesigner, beställare och produkttillverkare en naturlig mötesplats på Elfack.

Installationer och casebeskrivningar varvas med energieffektiva lösningar för ljussättning och belysning. I en värld där konsumenten ställer högre krav på funktionell och användarvänlig design, blir förståelse mellan olika grupperna i elbranschen avgörande för att skapa belysningslösningar som är både snygga, smarta och hållbara.

Program 2017

Se programmet för Forum för ljus 2017.

Program 2017

Träffa Janet Lennox Moyer på Elfack 2017!

En av världens främsta ljusdesigners föreläser på Elfack tisdagen den 9 maj.

Varför är det så viktigt att ljussätta utomhusmiljöer?
– Det finns ett väldigt enkelt svar: det blir mörkt varje natt. Och människor är rädda för mörkret, säger Janet Lennox Moyer, världsberömd amerikansk ljusdesigner som kommer till Elfack.

Janet Lennox Moyer, som har sin bas i Arizona, USA, räknas som en av världens absolut främsta ljusdesigners. Alltsedan 1970-talet har hon arbetat med och undervisat i ljussättning av landskap och utomhusmiljöer. Hon har mottagit en rad priser och utmärkelser och har grundat illi, International Landscape Lighting Institute.
Mest känd är hon för sin bok, ”Landscape Lighting Book”, som utkommit i flera upplagor och är en slags bibel vid utbildning i ljusdesign världen över.

Jan, som hon föredrar att kallas, kommer till Elfack och Forum för ljus 9 maj. Det blir hennes andra besök i Sverige. 1999 höll hon en kurs vid Högskolan i Jönköping.
– Jag ser verkligen fram emot besöket i Göteborg och att möta publiken på Elfack. Hoppas några av mina gamla studenter är där!

Under sitt seminarium vill Jan förmedla varför det är viktigt att ljussätta utomhusmiljöer. Hon utgår från människans naturliga behov.
– Jag vill få alla att inse hur vi, som samhälle, påverkas av utomhusbelysning varenda dag! Den hjälper oss, kort sagt, att må bra och av att njuta av natten.
– Självklart finns det också en rad säkerhetsaspekter: det är t ex känt att våldsbrotten minskar i en park med väl upplysta gångvägar.

Hon konstaterar att människor, av fullt rationella skäl, är rädda för mörkret:
– Speciellt när man är ute och går. Man känner sig osäker om man inte vet var man kan sätta ner fötterna vid nivåskillnader, t ex i en trappa, när underlaget förändras eller när det är något hinder i vår väg, säger Jan.

På Elfack sätter hon fokus på vad LED-tekniken innebär för ljusdesign.
– Precis som med alla nya ljuskällor kräver LED att vi tänker om. LED-belysningen kan integreras och varje enskild armatur kan dämpas och erbjuda flexibel ljusspridning, t ex.
– På så vis kan vi lättare balansera ljusnivåerna i en belysningsscen. Med LED använder vi också 80 procent mindre energi. Ibland krävs det mindre för att göra mer…

Våra forum

Läs om våra andra forum, Forum för kraft och Forum för el, här.

Se alla tre forum