Hur ljussätter man den perfekta scenshowen? Fråga Fredrik!

Han är doldisen som sätter allt ljus på kändisarna. Det Fredrik Jönsson inte vet om ljusdesign och scenshower är inte värt att veta: han har t ex ljussatt 585 “Mello”-låtar!
– Jo, man har väl lärt sig en del med åren, säger Fredrik – som sedan februari i år kan kalla sig världsmästare i ljusdesign.

Kreativ, kunnig och underhållande är tre omdömen om Fredrik Jönsson. Och prisbelönt, kan tilläggas: han vann svenska LLB Light Design 2015, toppat av det prestigefyllda internationella Lightning Designer of the Year, utdelat vid TPI Awards i London i februari i år. På årets Elfack medverkar Fredrik i två seminarier. Dels på Forum för ljus-scenen 9 maj, dels i LBB Forum i Expohallen dagen därpå.
– Det ska bli kul att möta en delvis ny publik, säger han.
– Jag tänker berätta lite om den kreativa processen. Men det kan förstås bli rätt tekniskt också. Jag kan tänka mig att Elfacks-besökarna vill veta hur många kilowatt vi hänger upp och hur mycket ström vi gör av med…
Fredrik förknippas ofrånkomligen med Melodifestivalen, där han ljussatt alla låtar sedan 2002. Dessutom stora Eurovision Song Contest 2013 och 2016.
– Jag har räknat ut att det blivit 585 låtar så här långt, säger han.
Så titeln på hans seminarium på Elfack, ”Konsten att ljussätta 500 schlagerlåtar”, är faktiskt tilltagen i underkant. Och man baxnar lätt när han drar några hårda fakta kring årets finalsändning i Friends arena: 11 fullastade trailers, 476 armaturer, närmare 35 ton upphängd utrustning, strömmen som gick åt motsvarar driften av 40 villor…

Han vill förmedla en del råd till den ljusintresserade publiken på Elfack:
– Det allra viktigaste är att se till att folk syns på scenen. Det gäller att ha rätt ljusexponering, förklarar han.
– Effekterna är en sak, när det blinkar, hoppar och far under låtarna. Men framförallt handlar det om att ha lampor på rätt ställen för att kunna göra en bra TV-produktion. Vi ljussätter ju för kameran.
Ska showen inte filmas eller TV-sändas är det lite lättare.
– Vårt mänskliga öga är väldigt bra på att se saker. Kontrastomfånget är helt fantastiskt. Medan vi, i en kamera, måste skapa kontraster. Annars får man ingen djupkänsla, säger Fredrik.
– Numera producerar vi också i 360 grader: vi har kameror överallt. Det är en viss utmaning att få folk att se snygga ut från alla håll.
En annan utmaning är att via ljusanläggningen skapa individuella uttryck på alla artister, alla framträdanden.
– Vi brukar kalla det att få ”bang for the buck”. Det betyder att ljusanläggningen måste vara väldigt flexibel: man hänger upp väldigt mycket för att kunna vrida ut så många olika effekter som möjligt.
Han har kunnat ta med sig många av dessa erfarenheter till andra områden.
– Jag fuskar lite inom arkitektur också, har ljussatt en del fasader och receptioner och annat. Man drabbas ofta av samma typ av problem: man måste ha en lampa på ett visst ställe för att skapa det man vill se.
– Så mycket handlar om placering. Och om att välja rätt vapen.
Vid val av ljuskälla är LED, kanske lite förvånande, inte hans förstahandsval.
– I showvärlden ger LED inte så bra färgtemperaturer. Vitt är ett problem, beroende på om det ska vara kallvitt eller varmvitt. Det kan lätt bli rosa.
– Därför använder jag mig helst av urladdning när det gäller färgåtergivning. Men det gäller att välja rätt produkt för uppgiften. Faktum är att den halogena glödlampan fortfarande står sig rätt bra.

I sitt seminarium på LLB Forum borrar han ned sig i de tekniska detaljerna.
LLB Forum arrangeras i år för första gången i samband med Elfack. Under två dagar, 9–10 maj, blir det seminarier och utställning i Expohallen, med inriktning på ljud, ljus och bild för professionellt bruk.
– Vi vänder oss dels till underhållningsindustrin, men också till alla andra former av arrangemang, t ex konferenser och events. Besökare är bl a ljussättare, ljud- och AV-tekniker, berättar Mats Holme, ansvarig för LLB.
– Även om vi vänder oss till specialister finns det många elkonsulter och elinstallatörer som kan ha glädje av det vi visar. Våra seminarier är dels tekniskt inriktade som går på djupet, dels lite bredare som ska ge inspiration.