ABB + Göteborg Energi = Sant

Sedan några år tillbaka samarbetar ABB med Göteborg Energi. Samarbetet intensifierades förra året genom ett partnerskap och det här är ett förhållande som blir starkare för varje dag. Nu vill man dessutom bjuda in fler i gemenskapen, gärna pigga startups. Erik Persson, Digital Lead Power Grids på ABB Sverige och Ulf Hagman, utvecklingschef på Göteborg Energi, bjöd in till ett samtal på Arenascenen under årets Switch.

abb göteborg energi

Erik Persson från ABB Sverige slår omgående fast att hållbar energi är i absolut fokus för bolagets verksamhet:
– Hållbar energi är det av FN:s sjutton globala mål som ligger i bulls eye för ABB.
Och han är väl medveten om framtidens utmaningar:
– Energirevolutionen utmanar elnätet. Vi har ungefär tio år på oss för omställningen.

Ulf Hagman från Göteborg Energi håller med och fyller i:
– Inte minst effektutmaningarna för städerna blir större för varje år. Och många globala frågeställningar är aktuella även för Göteborg. Vår målbild är också kort och gott: ”Ett hållbart Göteborg”.

De båda herrarna är samtidigt överens om att man inte klarar av omställningen på egen hand. Erik Persson utvecklar denna tankegång:
– Vi behöver öka takten – tillsammans. Vi har en hel del att erbjuda, inte minst genom att bjuda in våra kunder till vårt nya forskningscenter i Västerås. Men samtidigt har vi också mycket att lära från våra kunder. Allt bygger på att skapa tillit genom långsiktiga partnerskap.

Ulf Hagman är nöjd med samarbetet med ABB:
– ABB har blivit en viktig partner inte minst för vårt interna utvecklingsarbete. De kan också öppna upp för samarbeten med fler spännande aktörer på marknaden. För en sak är säker: vi kan inte utvecklas och ställa om utan att samarbeta. Just nu driver vi ett antal satsningar på lite kortare sikt för att verkligen komma igång med utvecklingen, bland annat kring diverse effektiviseringar. Men klockan tickar och vi hinner inte med allt själva, så vi behöver hjälp utifrån.

Erik Persson vill också bjuda in fler till samarbete:
– Jag vill utmana startups och andra spännande bolag att hänga med på tåget. Det är ju därför vi är här på Switch. Låt oss skriva framtiden tillsammans.

Läs mer om SWITCH