Janet Lennox Moyer, världens kanske mest berömda ljusdesigner av landskap och utomhusmiljöer, medverkar på Elfack 2017

Hon har en väldigt enkel filosofi kring varför ljussättning är viktig:
– Det blir mörkt varje natt. Och människor är rädda för mörkret, säger hon.

 Janet Lennox Moyer, som har sin bas i Arizona, USA, har alltsedan 1970-talet arbetat med och undervisat i ljussättning av utomhusmiljöer. Hon har mottagit en rad priser och utmärkelser och har grundat illi, International Landscape Lighting Institute.

Mest känd är hon för sin bok, ”Landscape Lighting Book”, som utkommit i flera upplagor och är en slags bibel vid utbildning i ljusdesign världen över.

Jan, som hon föredrar att kallas, kommer till Elfack och Forum för ljus 9 maj. Det blir hennes andra besök i Sverige. 1999 höll hon en kurs vid Högskolan i Jönköping.
– Jag ser verkligen fram emot besöket i Göteborg och att möta publiken på Elfack. Hoppas några av mina gamla studenter är där!

Under sitt seminarium vill Jan förmedla varför det är viktigt att ljussätta utomhusmiljöer. Hon utgår från människans naturliga behov.
– Jag vill få alla att inse hur vi, som samhälle, påverkas av utomhusbelysning varenda dag! Den hjälper oss, kort sagt, att må bra och av att njuta av natten.

– Självklart finns det också en rad säkerhetsaspekter: det är t ex känt att våldsbrotten minskar i en park med väl upplysta gångvägar

Hon konstaterar att människor, av fullt rationella skäl, är rädda för mörkret:
– Speciellt när man är ute och går. Man känner sig osäker om man inte vet var man kan sätta ner fötterna vid nivåskillnader, t ex i en trappa, när underlaget förändras eller när det är något hinder i vår väg, säger Jan.

På Elfack sätter hon fokus på vad LED-tekniken innebär för ljusdesign.
– Precis som med alla nya ljuskällor kräver LED att vi tänker om. LED-belysningen kan integreras och varje enskild armatur kan dämpas och erbjuda flexibel ljusspridning, t ex.
– På så vis kan vi lättare balansera ljusnivåerna i en belysningsscen. Med LED använder vi också 80 procent mindre energi. Ibland krävs det mindre för att göra mer…

Vad är, enligt dig, de vanligaste felen vid ljussättning i utomhusmiljöer?
– Många förbiser vikten av att t ex förstå växtmaterial och använder alltför få armaturer för att visa dess tredimensionella egenskaper, menar Jan.
– Däremot är det vanligt att man dränker objekten i alltför mycket ljus. Och man ljussätter flera objekt, utan att skapa en sammanhållen vy.

Är det något särskilt man ska tänka på vid ljusdesign i ett vinterlandskap, som kan vara täckt av snö?
– Snö är bäst! En scen som blir täckt i snö är magisk! Man ska tänka på att uppåtriktad markbelysning dör ut om det lägger sig ett tjockt snötäcke…