Ljusyoga på Elfack: stressa ned!

Ljusyoga är ett helt nytt inslag på årets Elfack.
Alla är välkomna att delta i övningarna på mässgolvet.
– Ljuset påverkar vår hälsa mycket mer än vad de flesta är medvetna om, säger Reine Karlsson, professor i EcoDesign och VD för InsideLight AB.

Förutom sin akademiska roll har Reine Karlsson verkat inom belysningsbranschen, bl a som utvecklingschef för Luma-lampan i slutet av 1980-talet.
Under Elfack talar han vid två tillfällen, 11 och 12 maj, på Forum för Ljus-scenen på temat ”Mervärdet av rätt belysningsvariation”. Seminarierna förklarar ljusyoga-aktiviteten, som sker på en matta på mässgolvet.
– Ljusvariationen är anpassad till yogaövningarna, berättar Reine.
Systemet med varierande belysning är framtaget av startupföretaget Lightab i Göteborg och yogan leds av tjejerna på Eyra Fysio, en fysioterapimottagning i Borås med inriktning på mental hälsa och behandling av olika stressymptom.
Det är denna lösning, som presenterades så sent som i februari i år, som besökarna på årets Elfack kan ta del av: under ett ”ljustak” med CTA-paneler, visas den ljusvarierade, dynamiska yogan för hälsa och välbefinnande.
Alla mässbesökare som vill kan haka på. Yogapassen, som äger rum en gång i timmen, börjar i lugn takt då deltagarna omsluts av ett rödaktigt, harmoniskt ljus. När övningarna blir mer aktiva förändras ljuset till en intensivare blå ton.
Sambandet mellan ljusets variation och synkroniseringen av kroppens biologiska klockor har på senare år uppmärksammats alltmer av forskare över hela världen.
Ledande forskning påbörjades i USA på Light Research Center vid Rensselaer Polytechnic Institute i New York, bl a i samverkan med svenska Energimyndigheten.
De senaste tre åren har kunskapen aktiverats i det stora EU-projektet SSL-erat. En installation i ett klassrum i Malmö har blivit särskilt uppmärksammat.
– Där varieras ljuskaraktären i takt med behovet under skoldagen, vilket väckt internationell uppmärksamhet. Tidigare hade ju forskarna jobbat i laboratoriemiljö, berättar Reine Karlsson.
– En grundtanke med humancentrerad ljusvariation är att det är lämpligt med uppväckande ljus, blåare och mer intensivt, på morgonen. Då vaknar man bättre, får mer gjort under dagen och har lättare att somna på kvällen.
Avsikten med ljusyogan på Elfack är att visa potentialen i LED-tekniken.
– Vi är några personer, bl a Pernilla Alfredsson på Lightab och jag själv, som de senaste sju åren slagits för att Sverige ska ta bättre affärsmässig nytta av de nya möjligheterna att skapa ljusmiljöer för bättre hälsa och hållbar samhällsutveckling.
– Jag hoppas att vår medverkan på Elfack ska bidra till att fler får upp ögonen för de nya möjligheterna att tjäna pengar på bättre ljus.