Johan har en ljus idé: undvik lampor!

Ljussättningen börjar i fel ända av byggprocessen. Armaturer köps in, men det finns ingen vision om hur allt ska se ut när det är klart.
– Vi behöver ett förändrat synsätt, menar Johan Röklander vid Jönköpings Tekniska Högskola, som håller dagliga seminarier på Elfack.

 Ljusdesignern Johan Röklander har en 14-årig erfarenhet i yrket, bl a som anställd i teknikkonsultföretagen WSP och Sweco och i Jönköpings stad. Idag delar han sin tid mellan en lärartjänst på JTH och en egen konsultfirma. Han har även gjort sig känd som uppskattad föreläsare, inte minst på Elfack. I år återkommer han med ett seminarium med den utmanande rubriken Sätt inte ljus med lampor! som hålls varje förmiddag på Forum för Ljus-scenen.

Rubriken är satt för att väcka reaktioner, medger han:
– Problemet jag vill peka på är att vi ofta lampsätter ett rum, istället för att ljussätta det. Vi börjar i tekniken och säger: den här lampan är bra! Men funderar inte på om det blir bra.
Den som beställer armaturer tittar i regel på produktspecifikation, installation, livslängd och inköpspris.
– Och det är inget fel i det. Men de bitarna bör komma i ett senare skede.

Johan gör en halsbrytande jämförelse med matlagning:
– Jag gillar tofu och bestämmer mig för att bara använda det. Utan att tänka igenom vad jag ska bjuda på för maträtt eller hur det ska smaka. Kanske hade det blivit bättre med broccoli… Resultatet blir mycket bättre, både inom matlagning och ljussättning, om du först tänker över vad du vill uppleva. Och sedan anpassar tekniken efter det.

Ett sammanhängande problem han tar upp är att dagens byggprocesser skapar för dåliga affärer för dem som jobbar med belysning.
– Jag vill påstå att vi, helt medvetet, tjänar för lite pengar på ljus. Det är jättekonstigt. Andra branscher försöker ju optimera sin vinst. Ta en elektriker som ska göra en installation. Hen tar väldigt lite betalt för själva jobbet och ska sedan få ut en marginal på tekniken – men försöker ändå spara pengar åt beställaren genom att köpa billiga armaturer…

Johan menar att dagens byggprocess är föråldrad. Han vill att belysningen ska ta större plats, ta en högre procent av budgeten för bygget.
– Det ska kosta vad det bör kosta, menar han. Givetvis skiljer budgetarna beroende på om vi ska ljussätta en gata, ett kontor, en skola, ett sjukhus eller en fin restaurang.

Det klassiska riktmärket säger: rätt ljus på rätt plats i rätt tid.
– Men vi måste lista ut vad det egentligen är. Där går vi ofta vilse. Vi tittar på svensk byggstandard och så följer vi den slaviskt. Men standarden är en lägstanivå, det absolut lägsta vi ska uppnå.

Johan Röklander anser att ambitionen bör vara avsevärt högre än så.
– Man ska istället fråga: hur mycket bättre vill vi ha det? De flesta vill ju ha bättre än standard på arbetsplatser där vi spenderar en stor del av våra liv.

Det önskemålet borde inte bara komma från de anställda, utan i lika hög grad från arbetsgivaren, menar han:
– Forskning visar t ex att sjuktalen kan hållas nere med rätt belysning. Då blir det i hög grad en ekonomisk fråga, inte bara en arbetsmiljömässig och estetisk.