Säkerhetsgenombrott inom gruvindustrin

”Vad kan vi göra för att öka säkerheten i osäkra arbetsmiljöer och hur avlägsnar vi människors närvaro vid farliga arbetsmoment?” – det var de inledande frågorna i ABB:s förstudie kring säkerhet inom bland annat gruvindustrin. En förstudie som sju år senare sjösattes och resulterade i ett prisvinnande samarbete.

Stadiga män med hjälm och kolsvarta ansikten är för många sinnebilden för en gruvarbetare, men inget kan vara mer felaktigt – åtminstone vad gäller svensk gruvindustri som sedan länge fokuserar både på säkerhets- och miljöaspekterna. Nu har även ett av de sista manuella momenten automatiserats genom att sprängmedel laddas med hjälp av robotteknik. Under arbetet med att automatisera sprängladdningsmomentet uppstod nya behov.

– En bit in i projektet ville vi byta kamera och uppgradera vårt ”Vision system”. Då började vi internt titta på möjliga resurser och startupföretaget Univrses presenterades snabbt till oss som ett alternativ. Univrses hjälpte oss att verifiera vår tänkta lösning för en ny kamera och sedan valde vi att prova deras teknologi för bildbehandling, säger Roger Ågren, projektledare ABB.

Univres och ABB:s egna accelerator för startups, SynerLeap, kom i kontakt med varandra genom Ignite Sweden1. Med Univres lösning och ABB:s robot identifieras borrhålen automatiskt och sprängladdningar injiceras utan att mänsklig närvaro krävs fysiskt. Efter sprängning borras nya hål och processen fortsätter. Det gör arbetet säkrare, processen smidigare och arbetsmiljön mer attraktiv. Det första testet gjordes 2019 i Bolidens gruva i Garpenberg. Världens mest produktiva underjordiska gruva för zinkbrytning har därmed tagit ett stort kliv framåt. En film från testet visar hur arbetet går till:

Resultatet av samarbetet mellan de två företagen har redan resulterat i att ett kommersiellt samarbete har inletts, och vad mer är så vann Univres Kommersialiseringspriset 2020 för sitt arbete.

– Detta är ett stort steg för oss. Att få det här priset är ett rejält erkännande för det jobb vi gjort. Att få ett kommersiellt projekt med ett företag som ABB är vad startups drömmer om. Samarbeten mellan startups och storbolag är väldigt viktiga för båda parter. Vi är såklart otroligt glada för att projektet gått så bra och att vi och ABB kommer att fortsätta jobba tillsammans, säger Jonathan Selbie, vd Univrses.

SynerLeap, ABB:s accelerator för startups är ett initiativ sprunget ur behovet att komma snabbare ut på marknaden med nya produkter – och då tillsammans med de innovativa miljöer som startups erbjuder.

– Motivationen för SynerLeap och ABB:s startups-samarbeten är att skapa värde. Inte bara för oss själva utan för alla våra partners, kunder, startups, branschen och miljön. Samarbetet med Univrses är ett bra exempel på det och resultatet översteg till och med våra förväntningar och vi är otroligt nöjda, säger Martin Olausson, ansvarig för global affärsutveckling på SynerLeap.

Power Circle Summit, ett samarbete mellan Energimyndigheten, EIT InnoEnergy och Svenska Mässan går av stapeln 3-4 maj 2021 under Elfack på Svenska Mässan i Göteborg.

Mer information på elfack.com.

Ignite Sweden drivs av SISP, Swedish Incubators & Science Parks, THINGS, STING, LEAD, MINC och UMINOVA. Ignite Sweden har hittills skapat 2968 matchade möten mellan startups och storföretag. 505 startups och 168 storföretag har hittills engagerats i projektet som genererat 42% processer och 101 konkreta kommersiella samarbeten.

Artikel från Ny Teknik »

Du behöver vara inloggad för att kunna lägga till favoriter till Mina sidor.

Logga in eller skapa ett konto på Mina sidor för att få tillgång till denna sändning.

Du behöver vara inloggad för att kunna se mer information.

Har du inget konto? Inga problem.
Dela

Dela med dina vänner.

Återställning

Mail har skickats.

Kolla din e-post efter återställningslänk. Det kan ta upp till 30 minuter innan du får mailet.

Klart!

Ditt konto har skapats.

Nu kan du börja favorisera.

Jag godkänneranvändarvillkoren

Eller logga in med...

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad. Uppdatera din webbläsare

Jag förstår