Dumma kartonger har ingen plats i Nokalux klimatsmarta ljusprojekt

 Snabba installationer, intelligenta armaturer, högeffektiv styrning.
– Det är det vi satsar på. Men samtidigt vill vi göra det så enkelt som möjligt för installatören, säger Magnus Jonsson, VD på Nokalux.
Företaget planerar en storsatsning på Elfack 2021, då Nokalux firar 50-årsjubileum. Något ingen ska missa…

Innovation och tradition lever sida vid sida på Nokalux. Det är inte bara företaget i sig som firar 50-årsjubileum nästa år, utan även den klassiska stolparmaturen VG 10.
De välbekanta lyktorna finns i bostadsområden, i parker och längs gångvägar över hela Sverige. Sedan armaturen slog igenom på 70-talet har den försetts med LED-belysning, men designen verkar vara tidlös.

– Så den tänker vi också fira. Det finns inte många armaturer som är så gamla som fortfarande produceras och efterfrågas, säger Magnus Jonsson.

Hemligheten bakom succén, menar han, är den goda avbländningen som ger en behaglig ljusmiljö. Stolpbelysningen kan också styras, vilket numera gäller i stort sett hela utbudet från Nokalux.

– Styrningen, intelligent belysning om du vill, är verkligen vår grej, säger han.

Nokalux har satsat stort på ljusreglerare och på trådlösa sensorlösningar inbyggda i armaturer, styrda via blåtandsappar.

– Det är en extrem trend just nu: våra företagskunder vill ha möjlighet att styra enskilda armaturer även uppkopplade mot routrar, bland annat för att mäta energiförbrukning. Det kan få en enorm ekonomisk betydelse.

I Magnus jobb ingår en pedagogisk uppgift: att visa för kunden hur hållbarhet, kvalitet och energikostnader hänger ihop. Till exempel att bara 15–20 procent av kostnaden för en nytillverkerad armatur utgörs av arbetskostnader.

– Resten, den helt övervägande delen, är materialkostnad. Väljer man en smart lösning som kanske håller i 30 år jämfört med en belysning som måste bytas ut vart tredje år förstår alla att det blir dyrt att köpa billigt.

Nokalux tillverkar i snitt 1 000 armaturer per dag vid sina två fabriker i Töcksfors i Värmland. Hållbarheten är en ledstjärna: alla inköp görs så lokat som möjligt, LED-dioder och don kommer från Philips och tillverkas i Polen.

Genom de korta avstånden, och gediget förarbete, kan man erbjuda så kort leveranstid som fem till åtta arbetsdagar även vid riktigt stora beställningar.

– Vi säljer ju kunskap egentligen. Vi gör ljusprojekteringar och lämnar förslag på belysning och kundanpassade armaturer för att det ska gå snabbare för elektrikern att göra en bra anläggning, förklarar Magnus.

Ambitionen är att skapa en god belysningsmiljö med så få armaturer som möjligt. Det ska fungera bra för beställaren, men också vara lätt att installera.

Ett exempel är att kablaget mellan belysningspunkterna oftast är färdigdraget. Och att de flesta armaturer levereras utan kartong. Klimatsmart värre!

– Skickar vi 500 armaturer till ett bygge ska elektrikern inte behöva gå och slänga 500 kartonger. Det stjäl tid och är dåligt för miljön.

– Vi vill slopa alla dumma kartonger. Främst för att göra vardagen enklare för elektrikern. Att det också ger stora miljövinster är en extra bonus.

På ELFACK 2019 gjorde Nokalux en satsning ihop med mjukvaruleverantören DIALux för att spegla de nya digitala möjligheterna. Det slog mycket väl ut och en uppföljning planeras på ELFACK 2021.

– För två år sedan var trådlös sensorkommunikation något helt nytt i vår bransch. Nu börjar det etableras på bred front, konstaterar Magnus Jonsson.

– Därför är det oerhört viktigt för oss att nå viktiga målgrupper som elkonsulter och elinstallatörer. Så vi hoppas verkligen ELFACK kan gå som planerat i maj och att vi får en riktigt stor uppslutning i montern.

Och så var det ju det där med 50-jubiléet. Vad tänker ni hitta på egentligen?

– Ledsen, det vill vi hålla på ett tag till – det får bli en cliffhanger. Men att det kommer att märkas, det kan jag garantera!