Koppla säkert ska minska olagliga elinstallationer i svenska hem

Idag i Sverige förekommer olagliga elinstallationer i 3 av 10 hushåll. Det är inte bara olagligt utan innebär också en stor risk för olyckor i ditt hem. Koppla Säkert är en tjänst, lanserad av Elsäkerhetsverket, som ger information till privatpersoner som vill fixa elen själv hemma.

Tillsammans med en stor referensgrupp, bestående av allt från återförsäljare till tillverkare, har Elsäkerhetsverket tagit fram informationstjänsten Koppla Säkert. Varför kanske du frågar dig själv? I 30% av alla svenska hushåll beräknas olagliga elinstallationer förekomma och mörkertalet för de elolyckor som drabbar privatpersoner på fritiden är stort. Om du som lekman råkar ut för en elolycka på fritiden är du nämligen inte skyldig att rapportera det.

– Elinstallationer är komplexa. Det är därför de utförs av en auktoriserad yrkesgrupp. Det har inte alltid varit helt tydligt vad du får göra själv och inte, säger Elin Cederholm, Projektledare för Koppla Säkert. Du får ju till exempel köpa alla delar, men inte installera alla. Koppla Säkert finns till för att tydligt informera om vad du får göra själv och vad som faktiskt är olagligt och potentiellt farligt att göra själv.

Syftet med Koppla Säkert är att öka elsäkerheten i svenska bostäder på lång sikt. Det ska åstadkommas med hjälp av en informationstjänst som är webbaserad och tillgänglig från både datorer och smartphones.

ANNONS: Smarta kontor ska sätta människan i centrum

– När vi har arbetat fram Koppla Säkert så har vi jobbat nära branschen vilket är otroligt viktigt om vi ska kunna nå konsumenter och förmedla den här kunskapen. Man måste få ett enat budskap av alla så att det inte lämnas någon plats för otydligheter, säger Elin Cederholm.

En av företagen som deltagit i den referensgrupp som Elsäkerhetsverket arbetat tillsammans med är Biltema:

– Vi har stöttat Elsäkerhetsverket i hur vi kan hantera det fysiskt i butiker och online för att vi ska få så bra genomslag som möjligt. Det har också förenklat jobbet för mina kollegor som möter kunderna och behöver förklara för dem vad som gäller är det kommer till elinstallationer. Allting finns under Koppla Säkert-seglet nu och är enkelt för dem att förmedla vidare, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema i Sverige.

För att nå så många konsumenter som möjligt har Elsäkerhetsverket genomfört en digital kampanj under sommaren och kommer även att göra ännu en insats under hösten. Kampanjen har tagit form genom bland annat digitala- och sociala medier men även i olika branschmedier.

– Hittills har vi haft 70 000 unika besökare på kopplasäkert.se. Vårt allra största mål är ju att detta långsiktigt ska leda till ett sänkt antal olagliga elinstallationer i svenska hem. Vi har fått ett enormt stöd från branschen och 320 olika företag har ställt sig bakom kampanjen, vilket är otroligt. Bäst resultat får vi om de som jobbar närmast konsumenterna hamnar i ett samtal med dem och kan förmedla informationen, avslutar Elin Cederholm.

På kopplasäkert.se finns all information du behöver kring vilka elinstallationer du själv får utföra och vilka du behöver anlita professionell hjälp för. Felaktiga elinstallationer innebär en mängd risker för både ditt hem och dem som befinner sig i det. Därför är det viktigt att först kolla upp om din planerade elinstallation är laglig eller inte.

3-6 maj 2022 tar ELFACK plats på Svenska Mässan i Göteborg tillsammans med Power Circle Summit och SWITCH. Där samlas cirka 25 000 medverkande för att dela kunskap och lärdomar, och inspirera varandra. Tillsammans skapar ELFACK, Power Circle Summit och SWITCH en mötesplats där framtidens lösningar inom el, kraft, ljus och informationsteknologi.

Vill du veta mer om kampanjen kopplasäkerhet.se kan du läsa om den här.

Artikel från NyTeknik »

Ett inlogg. Alla skärmar

Dela

Dela med dina vänner.

Återställning

Mail har skickats.

Kolla din e-post efter återställningslänk. Det kan ta upp till 30 minuter innan du får mailet.

Klart!

Ditt konto har skapats.

Nu kan du börja favorisera.

Jag godkänner att mina personuppgifter sparas. Läs mer om hur vi använder dina personuppgifter.

Eller logga in med...

Uppdatera din webbläsare

Den webbläsare som du använder är föråldrad. Uppdatera din webbläsare

Jag förstår