Branschens givna mötesplats är tillbaka

Efter fyra långa år är Elfack tillbaka. Och vilken comeback det blir! El- och energibranschen är hetare än någonsin, utställarna storsatsar och konferensprogrammet genomlyser helt avgörande framtidsfrågor. – Det känns som att mycket står på spel och att Elfack har möjlighet att samla branschen för att diskutera elektrifiering och samhällsomställning. Intresset är väldigt stort, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Elfack.

Elfack, norra Europas helt dominerande mässa för el- och energibranschen, gick senast 2019. Mässan, som normalt går vartannat år, fick ställas in 2021 till följd av pandemin men är nu tillbaka. 400 utställare från 23 länder intar Svenska Mässan den 9 till 12 maj.
– Mässan, som är helt fullbokad, kommer att spegla den intensiva teknik- och produktutveckling som pågått de senaste fyra åren, utlovar Anna Jarnö. Vi märker att förväntningarna är höga och har fått ovanligt många föranmälningar. Vår förhoppning är att ta emot ungefär 20 000 besökare.

Fler produktgrupper, tydligt fokus

Den snabba transformationen inom i stort sett alla samhällssektorer mot ökad elektrifiering och smart teknik sätter i hög grad sin prägel på Elfack 2023.
– Årets tema handlar om ett digitaliserat, elektrifierat och hållbart samhälle och den kraftsamling som krävs för att nå dit. Vi vill givetvis att Elfack ska bidra på ett både positivt och konstruktivt sätt, förklarar Anna.

Mötesplatsen omfattar hela tio produktområden: elinstallation, transmission/distribution/smarta elnät, belysningsteknik, konsulting/teknik/design, energi och fastighetsautomation, säkerhetslösningar, solenergi & solpaneler, e-mobilitet & laddinfrastruktur, energilagring & batterier samt vätgas & bränsleceller.

Energimyndigheten storsatsar

Anna Jarnö konstaterar att mycket har hänt i branschen sedan senaste mässan.
– Därför kände vi ett behov av att förtydliga omfattningen och göra det lättare att hitta rätt, både för leverantörer och besökare. Vi har exempelvis adderat vissa produktområden, som solenergi och energilagring, där både intresset och utvecklingstakten är hög.
Belysningsteknik och fastighetsautomation är andra högintressanta områden.
– Det handlar inte minst om utfasningen av lysrör, en viktig fråga både för det privata näringslivet och offentlig sektor. Belysningsbranschens aktörer och Energimyndigheten tar upp ämnet både på mässan och i konferensdelen.

Energimyndigheten gör för övrigt en storsatsning på Elfack med ett konceptområde på 150 kvadratmeter, där ett av syftena är att sprida kunskap om hur smart styrning kan bidra till en mer flexibel energianvändning.

Från strategier till handgripliga tips

Under 9 maj, Elfacks första dag, genomförs strategikonferensen Power Electrification Summit, i år kring temat Entreprenörskap driver energiomställningen. En rad prominenta talare och entreprenörer medverkar.

Mer handgripliga tips blir det på Elteknikdagen 10 maj då Installatörsföretagen presenterar den nya branschstandarden för solcellsmarknaden, en ny branschauktorisation för fastighetsnät, en ny regelhandbok, med mera.

Elektrikerpodden är ett annat nytt inslag som vänder sig direkt till yrkesutövare. Programledarna tar plats i en öppen studio mitt i mässan där de spelar in nya avsnitt inför publik och även bjuder in till lightkurser, ledda av experter.

Scenprogram med lyckade case

Scenprogrammet, som i år är samlat på plan två, omfattar hundratalet programpunkter inom högaktuella ämnen, allt från energiuppföljningssystem till kompetensutveckling och nya regelverk.

Att uppdatera sig kring exempelvis nya regelverk är ett viktigt skäl att besöka både mässan och seminarierna, framhåller Anna Jarnö:
– De organisationer och myndigheter vi jobbar med ger tydliga signaler om att viktig information måste nå fram till alla som är berörda i sin yrkesroll. Programmet på Main Stage tar bland annat upp brister i elanläggningar, vad som krävs av framtidens installatörer och lyfter fram verkliga case där man lyckats installera säkra, smarta och hållbara lösningar.

Dagliga frukostseminarier med KNX Sweden kring fastighetsautomation, säkerhet och IoT, är också exempel på det. Andra framåtlutade seminarier sker från Switch-scenen, kopplade till innovationer och framtidsspaningar.
– Vår målsättning är att Elfack ska kombinera det nya, sådant som kanske ännu inte finns på marknaden, med mer etablerad teknik. Det är angeläget att vi har med båda delarna, eftersom teknikutvecklingen i branschen är så snabb.

Aktivitet för studenter

De stora kompetensutmaningarna i branschen är också ett genomgående tema under hela mässveckan. På avslutningsdagen 12 maj gör Elfack en studentaktivitet, där man bjuder in gymnasister och högskolestuderande.
– Vi har skapat ett program tillsammans med våra partners, där vi tillsammans ger unga vuxna en introduktion till branschen, berättar Anna Jarnö. Dels vill vi skapa en förståelse för att de är viktiga och efterlängtade, dels vill vi visa de närmast oändliga möjligheterna som finns på el- och energiområdet. Vi lägger mycket kraft på detta och hoppas på stor uppslutning!

Allt om program, utställare och aktiviteter finns att ta del av på www.elfack.com. Elfack arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg, 9-12 maj, och är öppen för fackbesökare, åldersgräns 16 år.

Hämta kostnadsfri entrébiljett »