Pressinbjudan till Elfack och Power Electrification Summit 9 – 12 maj 2023 på Svenska Mässan, Göteborg

 Media hälsas välkommen att ackreditera sig till Elfack 2023 – norra Europas ledande fackmässa inom el, energi och belysning. I årets program lyfts bland annat utmaningarna kring ett digitaliserat, elektrifierat och hållbart samhälle och vilka åtgärder som krävs för att nå dit. Strategikonferensen Power Electrification Summit hålls den 9 maj, där den entreprenörsdrivna omställningen är i fokus och där diskussionerna bland annat handlar om vilken drivkraft företagen och deras kunder står för.

Elfack arrangerades senast 2019. Mässan, som normalt går vartannat år, fick ställas in 2021 till följd av pandemin men är nu tillbaka. 400 utställare från 23 länder intar Svenska Mässan den 9 till 12 maj.

Elektrifiering och omställning i fokus

Den snabba transformationen mot ökad elektrifiering och smart teknik inom i stort sett alla samhällssektorer sätter i hög grad sin prägel på Elfack 2023.

– Årets tema handlar om ett digitaliserat, elektrifierat och hållbart samhälle och kraftsamlingen som behövs för att nå dit. Elfack samlar hela ekosystemet av aktörer i branschen och är en katalysator där aktuella frågor diskuteras på ett konstruktivt sätt. Det tror vi gynnar branschen som helhet och bidrar till att göra en positiv förflyttning, menar Anna Jarnö, Affärsansvarig på Svenska Mässan.

Elfack satsar på kompetensutveckling och kompetensförsörjning

En avgörande faktor för att lyckas med en snabbare omställning är att säkra kompetensförsörjningen. Under flera år har ledande aktörer larmat om att för få tekniker och ingenjörer kliver in på arbetsmarknaden och kompetensförsörjningen är en av branschens mest akuta frågor just nu. År 2035 uppskattas det saknas drygt 14 000 yrkesutbildade inom el, enligt Svenskt Näringsliv. Kompetensfrågan märks tydligt i programmet under

Elfack, inte minst under fredagen då en Studentdag arrangeras för att introducera unga vuxna till branschen.
I år omfattar mötesplatsen tio produktområden: elinstallation, transmission/distribution/smarta elnät, belysningsteknik, konsulting/teknik/design, energi och fastighetsautomation, säkerhetslösningar, solenergi & solpaneler, e-mobilitet & laddinfrastruktur, energilagring & batterier samt vätgas & bränsleceller.

Läs mer och ta del av våra nyheter inför mässan på Nyheter – Elfack

 • 9 maj kl. 11.00-11:25: Nu går det att vända bränsle-el systemet, revolutionen i energibranschen. Tomas Kåberger, Chalmers Tekniska Högskola
 • 9 maj kl. 12.30-12:55: Smartare energilagring kommer att vara helt avgörande i framtidens elnät. Regina Leandersson, ABB
 • 9 maj kl. 15:00-15:25: Lysrörets tid är snart förbi – nu är det dags att byta till LED-belysning. Martin Gustavsson, inspektör, Elsäkerhetsverket, Peter Bennich, senior rådgivare, Energimyndigheten, Jonas Modigh, Business Development Manager, Signify, Belysningsbranschens tekniska kommitté
 • 10 maj kl. 9:30-9:55: Alla behövs för att Sverige ska nå klimatmålen. Saira Alladin, Ellevio
 • 11 maj kl 10:30-10:55: Så säkerställer elnätsbranschen kompetens i en föränderlig värld genom EBR ESA Wattityd. Helena Jacobsson och Peter Silverhjärta, Energiföretagen Sverige
 • 11 maj kl. 12:00-12:55: Smarta uppkopplade produkter är en del av energiomställningen. Carl-Martin Johborg, Handläggare enheten för produkter, Energimyndigheten, Lotta Bångens, VD, Energieffektiviseringsföretagen, Peter Bennich, senior rådgivare, Energimyndigheten, Anna Werner, VD Svensk Solenergi
 • 12 maj kl. 12:00-12:50: Paneldebatt: Hoten mot Sveriges Energiförsörjning. Mattias Jonsson, riksdagsledamot (S), Larry Söder, riksdagsledamot (KD), Efwa Nilsson, regionchef Väst, Energiföretagen Sverige, Patrik Andersson, VD, Business Region Göteborg AB, Petter Johansson, Elektrikerna, Silvia Kakembo, byråchef, Arena Opinion
  För hela programmet: Elfack 9-12 maj 2023 | Svenska Mässan | Göteborg

Aktiviteter på mässgolvet

 • Energimyndigheten deltar på Elfack för att sprida kunskap och träffa branschens aktörer, som har en viktig roll i omställningen till ett hållbart energisystem. Tre områden står i fokus på mässan; att visa upp hur sammankopplade och uppkopplade produkter i system med smart styrning kan bidra till en mer flexibel användning av energi, att öka kännedomen om utfasningen av lysrör och att marknadsföra certifiering av installatörer av förnybar energi.
  I monter F03:31 finns experter som delar med sig av kunskap och säkerställer att information för en hållbar energiomställning finns tillgänglig för mässans besökare. Energimyndigheten medverkar även i programmet på scenen Switch och konferensen Power Electrification Summit.
 • I samband med Elfack presenterar Elektrikerpodden spännande aktiviteter, däribland Morgonpodden, Meet’n greet, Kläm’o känn och produktnyheter från utställare. Monter F01:14.
 • Elteknikdagen 10 maj Under en inspirerande halvdag presenterar Installatörsföretagen en ny branschstandard för solcellsmarknaden, en ny branschauktorisation för fastighetsnät och en ny handbok innehållande de uppdaterade Elinstallationsreglerna.
 • Studentdagen 12 maj Tillsammans med flertalet partners erbjuds en heldag om kompetensförsörjning. Syftet är att ge studerande och yrkesverksamma en god introduktion till branschen samt visa olika yrkesroller och möjligheter. Studentdag på ELFACK – Elfack

Pressbilder 2019: Elfack 2019 | Flickr

Power Electrification Summit 9 maj 2023 | Svenska Mässan | Göteborg

Konferensen är årligt återkommande med fokus på framtidens cirkulära energisamhälle. Här möts beslutsfattare, innovatörer, entreprenörer och strateger för att få, dela och samla insikter. Temat för 2023 är ”Entreprenörskap driver energiomställningen – men vad är receptet för framgång?”.

Höjdpunkter i konferensen Power Electrification Summit

 • 9 maj kl 10.10-10.30: Det är företagen och deras kunder som är viktigaste drivkraften för framgång i energiomställningen. Niklas Wahlberg, VP System Solutions and Partnerships, Volvo Group.
 • 9 maj kl 10.30-10.50: Keynote: Så blir stora industrisatsningar framgångsrika. Sami Niiranen, President Underground Division, Epiroc.
 • 9 maj kl 12.05-12:25: Nu när industrin driver energiomställningen, vilken blir då politikens roll? Jan Jörnmark, docent.
 • 9 maj kl 13.20-13.40: Innovationernas betydelse för att utveckla teknologi och därmed attrahera spetskompetens till energiomställningen. Robert Andrén, Generaldirektör, Energimyndigheten.

För hela programmet: Konferensprogram 2023 | Power Electrification Summit | Svenska Mässan | Göteborg

Datum: 9 – 12 maj 2023
Plats: Svenska Mässan, Göteborg
Ackreditering: Elfack; Press & media – Elfack
Pressrum: Plan 2, rum R7. Pressrummet är öppet under mässans öppettider.
Öppettider: tisdag-torsdag kl 9-17 och fredag kl 9-15

För mer information kontakta:

Anna Jarnö, Business Manager
031-708 80 85 eller 0702-91 41 84
[email protected]