Elpress: Lyckad elektrifiering kräver koll på detaljerna

Håkan-Persson-ElpressElektrifieringen driver fram nya strategier, visioner och idéer i bransch efter bransch. Men ska visionen bli verklighet krävs det att infrastrukturen fungerar ner till minsta komponent.
– Våra produkter kan ses som en nischprodukt, men utan dem kommer elektrifieringen inta gå att genomföra, säger Håkan Pettersson, Business Area Manager Nordic för Elpress.

Fler och fler produkter och tjänster bärs av elektricitet, något som skapar möjligheter för den gröna omställningen, men som också innebär att kraven på elsäkerhet ökar. Ett av de företag som märker av den här utvecklingen är svenska Elpress med huvudkontor i Kramfors.
– Vi tillverkar kontaktpressningssystem, och även om det kan ses som en liten nischprodukt så är de avgörande för att elektrifieringen ska fungera i stor skala, säger Business Area Manager Nordic Håkan Pettersson.

Ingen har råd med energiläckage

Anledningen är dubbel: det handlar om effekt, och det handlar om säkerhet. Effekten först: bra kontaktpressning gör kabelanslutningen energieffektiv, medan en dålig anslutning kan innebära energiläckage, något ett elberoende samhälle inte har råd med.
– Men allra viktigast är ändå säkerheten. Om kopplingen inte har blivit gjord på rätt sätt blir det lätt varmgång. Och blir det varmgång kan det lätt skapa driftavbrott och i värsta fall börja brinna, och då har du problem.

Rätt kontaktpressning minskar driftstörningar

Dels problem i form av driftstörningar i en produktionslina, något som kan kosta hundratusentals kronor för det drabbade företaget. Dels problem i form av krav på återkallande av felande produkter om kabeln sitter i till exempel en elbil. Dels i form av störningar i infrastrukturnätet – många har kanske suttit på ett tåg och svurit för att tåget måste stå stilla på grund av en brand i en transformatorstation, något som ofta kan ha orsakats av varmgång i anslutningen. Och i allra värsta fall kan bränderna leda till personskador, med mänskliga tragedier som följd.
– Kvaliteten på de produkter och system som vi säljer påverkar hela samhället, på grund av elektrifieringen. Jag har jobbat med elektricitet i 35 år och jag har aldrig varit med om lika intressanta och spännande tider som vi nu befinner oss i.

Nya produkter kräver nya verktyg

När vi träffade Håkan på Elfacks första dag hade mässan bara varit igång i några timmar men det var redan proppfullt med besökare i Elpress monter.
– Det är fantastiskt tryck, och jättekul! Vi träffar gamla och nya kunder och visar bredden i vårt sortiment, och har faktiskt redan gjort flera affärer.

För Elpress var det självklart att ställa ut på Elfack eftersom det just ger möjlighet att återigen träffa kunderna fysiskt, prata och visa upp produktnyheter.
– Vi har bland annat med oss vår helt nya press som framför allt är framtagen för solpanelsinstallation. Det är så viktigt för funktionen och säkerheten att kunderna förstår att kontakten, verktygen och användarens kompetens är ett helt system, för det är när man ser det som ett sådant som det blir säkert. Det är väldigt roligt att kunna visa upp tången nu när den är helt leveransklar.

Läs mer om norra Europas största mötesplats för el- och energibranschen här.