Rittal: Nya lösningar i gamla skåp hjälper kunderna i elektrifieringen

Fredrik_W_RittalRittal har det senaste året lanserat affärsenheten Energy & Power Solutions, något som gjorde att temat för Elfack 2023 passade klockrent.
– Ett skåp är ju fortfarande ett skåp, men det är de unika lösningar som vi kan stoppa in i dem som hjälper våra kunder att hantera de utmaningar som elektrifieringen för med sig, säger Fredrik Wåhlstrand, vd på Rittal.

I över 50 år har Rittal levererat systemlösningar till olika branscher, och deras monter på Elfack var full av olika sorters skåp och arbetsstationer. På ytan ser de ut som kraftreläskåp brukar göra, men när vi börjar titta på vad skåpen faktiskt kan innehålla nuförtiden blir det tydligt vilken revolution som pågår under ytan.

– Elektrifieringen av samhället kräver att nya lösningar kommer ut på marknaden i allt snabbare takt, och då måste digitaliseringen och automatiseringen av branschen följa med i den här takten, säger Håkan Persson, affärsenhetschef på Rittal.

Kraftreläskåp för energilagring

Och intresset från mässans besökare var stort. Redan strax efter öppning på första mässdagen var alla anställda i Rittals monter inbegripna i diskussioner med kunderna och visade olika lösningar som Rittal erbjuder inom hela kedjan från design till färdig produkt.

– Här är två av våra stora nyheter för i år, säger Fredrik Wåhlstrand och visar ett kraftreläskåp samt ett skåp anpassat för energilagring.

Inne i skåpet finns exempel på batterier placerade på hyllplan alternativt i 19”-ram.
– Det finns även lösningar för placering av ”second life”-batterier från elfordon som på så sätt kan få nytt liv som energilagring, säger Fredrik Wåhlstrand.

Nya aggregat ger sjuttiofem procents energibesparing

I montern visar Rittal också sitt nya kylaggregat som hjälper kunderna att kyla sin utrustning för optimal drift, lägre koldioxidutsläpp, och lägre elkostnad.

– Med dagens fokus på energibesparing blir det en jätteviktig siffra att ha koll på. Vårt nya kylaggregat Blue e+ ger en energibesparing på cirka 75 procent, och vi möter jättestort intresse för den här sortens produkter nu, säger Håkan Persson

Snabbare, med färre fel, till lägre kostnad

För Rittal har det genom åren blivit allt viktigare att kunna hjälpa kunderna med hela kedjan, och tillsammans med systerbolaget Eplan, som också är med på mässan, har de tagit fram flera lösningar som sträcker sig hela vägen från design till färdig lösning för montören ute på sajten.

– Det vi verkligen vill visa besökarna här på Elfack är hur vi kan hjälpa till att förenkla deras vardag och automatisera deras arbetsprocesser, säger Fredrik Wåhlstrand.

– Då kan deras anställda i sin tur arbeta fortare, med färre fel, och i slutändan med en lägre kostnad. Vi följer marknaden och erbjuder kontinuerligt nya möjligheter utifrån våra kunders behov, något som blir avgörande för att optimera arbetet med elektrifiering.