Wago: Energieffektivisering är viktigaste trenden alla kategorier

Niklas-Persson-WagoVilka trender dominerar el-branschen just nu? Frågar du Niklas Persson, försäljningschef på Wago är svaret enkelt: energieffektivisering.
– Alla vill veta vilken teknik som finns på det här området, för med dagens priser är det ingen som är intresserad av att elda för kråkorna längre.

När Wago startades i Tyskland 1951 var det för att tillverka kopplingar med fjäderanslutningsteknik.
– Till skillnad från ”vanliga” sockerbitar är våra kopplingar inte alls lika känsliga för vibrationer eller temperaturskillnader, vilket gör att vi är väldigt stora på till exempel tåg och fartyg.

Men Wagos kopplingar är också snabb-jobbade vilket har gjort dem populära även bland installatörer som jobbar inom fastighetsbranschen.
– För trettio år sedan började vi göra kopplingsplintar, och när kunderna började efterfråga fler funktioner på de här apparaterna var steget inte långt från att komma in på fastighetsautomation.

Enormt intresse för automatisering

Idag är det ett av Wagos största affärsområden och på årets Elfack är besökarna extremt intresserade av att lära sig mer om möjligheterna som finns för att automatisera fastighetens system, och därmed effektivisera sin energianvändning.
– Energieffektivisering är den enskilt största trenden vi ser på marknaden nu, alla kategorier. Vi alla har under många år varit bortskämda med låga energipriser och då har inte lika många vara intresserade av att investera i ny teknik. Men nu är det annorlunda.

Det senaste årets energikris med höga energipriser som följd har gjort energifrågan kännbar för fastighetsägare, och viljan att investera i ny teknik för att mäta, styra och optimera fastighetens värme-, ventilation och elanvändning är rekordstort.
– Eftersom det inte har varit en prioriterad fråga under så lång tid är det många fastigheter som har relativt gamla styrsystem. Många av dem är inte ens uppkopplade, och nu vill fastighetsägarna se vad de kan byta de här gamla systemen mot.

Tekniken kan mer än många tror

För Wagos del handlar det nu därför mycket om att utbilda kunderna i vilka tekniska möjligheter som faktiskt finns idag, och vilka effekter som det kan ge.
– Det är inte alla som är helt uppdaterade på vad dagens teknik kan göra, men jag skulle säga att nyfikenheten är stor, och det är många som blir imponerade av vad som faktiskt går att åstadkomma.

Största utmaningen: utbildning

Den största utmaningen i energieffektiviseringen är därför inte tekniken, utan att nå ut till alla de potentiella kunder som finns där ute och som inte har kunskapen än. Därför jobbar Wago mycket med att undersöka vilka vägar de ska använda för att nå alla de kunder och samarbetspartners man vill jobba med.
– Vi experimenterar väldigt mycket med olika sätt att nå kunderna nu. Ska man satsa på sociala medier, på fysiska möten, på pappersutskick eller digitalt? Vi testar brett, och jag tror personligen att svaret är att vi måste testa olika kanaler allt efter vad kunderna föredrar.

En av de kanaler man valt att kommunicera via är Elfack 2023 där man har en 110 kvadratmeter stor monter mitt på mässgolvet.
– Det är jätteviktigt för oss att vara här, för jag skulle säga att det är få saker som slår det personliga mötet som en mässa innebär.