”Jag ser smarta elinstallationer som en kärnfråga för grön omställning”

18 år gammal började hon jobba som elektriker. Idag, 27 år senare, har hon utsetts till VD för Installatörsföretagen. I sin nya roll vill Saira Alladin driva frågor kring effektiv elanvändning.
– Det räcker inte att bara producera mer energi. Smarta elnät och smarta installationer är helt avgörande för den gröna omställningen, säger hon.

 

1 oktober börjar Saira Alladin, 45, sitt nya jobb som VD för bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, med 4 000 medlemsföretag och 60 000 medarbetare.

– Ett ansvarsfullt uppdrag, och viktigt. För alla satsningar som planeras hamnar ju till slut i händerna på installatörer och montörer, säger hon.
Saira ser fram emot att få träffa dem och alla andra aktörer på Elfack 2025.

– För mig är det en big happening! Det är så värdefullt att kunna träffas, diskutera och inspireras. Det vill jag aldrig missa – jag älskar Elfack!

 

Kraftkvinna och förebild

Saira har haft en lång karriär. Hon började från grunden: först som elektriker, sedan som montör, läste vidare till elektroingenjör med inriktning elkraft, och blev så småningom ställverkskonstruktör på ABB, regionchef på Sweco, driftchef på Vattenfall och, nu senast, elnätschef på Ellevio Stockholm.

– Jo, visst har jag jobbat upp mig. Men jag började också väldigt tidigt, då hinner man med en del…
Hennes insatser har också uppmärksammats: 2018 utsågs hon till exempel till Årets kraftkvinna och 2019 till Årets kvinnliga förebild.

 

Upplever ett paradigmskifte

Den överskuggande utmaningen hon ser, ur ett branschperspektiv, gäller den storskaliga elektrifiering som ska möjliggöra den gröna omställningen.
– Ska vi klara det måste vi få större fokus på smarta lösningar för elnät och elinstallationer. Det ser jag definitivt som en kärnfråga, säger hon.

Hon menar att smarta installationer och ett elnät som dimensioneras för att kunna hantera högre effekter och högre överföringskapacitet är lika viktigt som utbyggnaden av kärnkraft och vindkraft.

– Det känns som att vi fick ett paradigmskifte i samband med att elpriserna börja skjuta i höjden 2022. Plötsligt började media fokusera på effektbristen och flaskhalsarna, säger Saira Alladin.

– Vi har idag en kapacitetsbrist i elöverföringen. Och nu känns det som att politiken börjar förstå att det inte bara handlar om att producera mer.

 

Energieffektisering – enorm potential

Hon vill inte alls förringa betydelsen av att öka energiproduktionen.
– Prognoserna visar ju att elanvändningen fördubblas, men vi kommer inte att kunna bygga ut nätet till det dubbla. Därför måste vi få minst 20 procents effektivisering i elnätet när vi bygger ut, menar Saira.

– All teknik: luftledningar, kablar och ställverk måste uppgraderas. Nätet måste bli mer effektivt, men detsamma gäller alla installationer. Gör vi det på rätt sätt kan vi möjliggöra stora energibesparingar.

Hon efterlyser även storsatsningar på energieffektivisering i äldre fastigheter.

– I allt nytt vi bygger kan vi ju planera och installera på ett smart sätt. Men i alla befintliga fastigheter och industrier måste vi hitta vägar att göra om installationerna så de blir mer energieffektiva. Här finns en enorm potential.

 

Attraktionsnivån måste höjas

En annan fråga som ligger Saira Alladin varmt om hjärtat är jämställdhet, kopplat till kompetensbristen och personalbehoven i installationsbranschen.

– Vi behöver helt klart höja attraktionsnivån, inte minst för att få in fler tjejer. Mycket handlar om hur vi beskriver branschen, om vilka förebilder som finns.

– Jag har tjejer i min omgivning som tycker det verkar spännande och vill läsa till el när jag målar upp bilden av ett framtidsyrke med goda karriärmöjligheter. Jag är ju själv ett exempel på det. Visst, det kan vara svårt att locka nya medarbetare. Men absolut inte omöjligt!

 

Elfack är norra Europas största fackmässa för hela el- och energibranschen. Mer om program och aktiviteter hittas på www.elfack.com. Fackmässan arrangeras 6 – 9 maj 2025 på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg.