-
Hem
-
Om Elfack
- Konferens
-
Utställning & Aktiviteter
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter & öppettider
-
Årets Kraftkvinna: "Alla i branschen tjänar på ökad jämställdhet"
Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga.
– Min erfarenhet är att en blandad personal ger bäst resultat. Det skapar ökad dynamik i företaget som gynnar både innovation och lönsamhet. Det menar Ulrika Tornerefelt, nyligen utsedd till Årets Kraftkvinna, som medverkar på scen under Elfack 2025.
Att tala om raketkarriär är ingen överdrift när det gäller Ulrika Tornerefelt, 48. Hon är medgrundare och VD i företaget Stella Futura, bildat 2018. Två år senare var omsättningen 4,5 Mkr. 2023 hade den stigit till 266 Mkr. Den 20 november fick hon motta utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2024.
– Ett fint ögonblick i min karriär. Det var en gedigen nomineringslista av kvinnor som verkligen inspirerar och gör skillnad i denna bransch, säger hon.
Rätt balans i teamet
Hon menar att Stella Futuras explosiva utveckling framför allt är ett resultat av ett lyckat teamwork.
– Vi har hittat en balans mellan affärsmannaskap och djupt tekniskt kunnande. Och har lyckats bygga in en entreprenörsanda i bolaget, alla är nyfikna, vetgiriga och frågvisa.
– I ett företag som rör sig på en dynamisk marknad måste man ha den kulturen, tror jag. Sedan startade vi i helt rätt tid, när elsystemomställningen började accelerera. Våra erbjudanden blev enormt relevanta.
Kvinnor på tak blev succé
Alltsammans startade i Afrika.
– Där jobbar vi med att sy ihop långsiktigt hållbara finansieringsmodeller för utbyggnad av solenergi inom industri och hälsovård, förklarar Ulrika. Till själva installationsarbetet, som man normalt sätt lejer ut, har vi engagerat lokala afrikanska kvinnor som vi samtidigt utbildar till installatörer. De har visat sig vara mycket läraktiga och pålitliga.
Projektet, kallat “Women on the roofs”, har visat sig oerhört lyckosamt.
– Tills idag har vi utbildat ett 70-tal kvinnor som är kontrakterade av oss att sköta drift och underhåll av solanläggningarna hos våra kunder.
Den afrikanska verksamheten ligger i ett helt eget bolag, Infra Futura, så Ulrika har faktiskt grundat och drivit upp två bolag parallellt (tillsammans med medgrundaren Jonas Jonsson). I Norden handlar Stella Futuras verksamhet om hållbara affärsmodeller av förnybara energisystem med fokus på batterilagring.
– Vi binder oss inte vid en teknikleverantör, utan skapar nära samarbeten över tid med dem som har bäst garantivillkor, mest pålitlig teknik och bäst kvalitet. Och vi försöker, så långt det går, jobba med europeiska värdekedjor.
Anställda med olika bakgrund
Resan mot hållbarhet ställer krav på bred kompetens och olika perspektiv, menar Ulrika. Därför är hon mån om allsidig, diversifierad rekrytering:
– I vår personal väger det jämnt mellan kvinnor och män. Vi har anställda i olika åldrar och från olika länder. Ska man jobba innovativt, smartare och fortare, behöver man vara en blandad skara. Annars blir man lätt enkelspårig, det är inte bra för arbetskulturen.
Vill sporra fler kvinnor
Under året som Kraftkvinna har Ulrika Tornerefelt en tydlig ambition:
– Jag tänker lyfta kvinnligt entreprenörskap. Tittar vi på alla bolag som poppat upp inom energibranschen på senare år är det få kvinnliga grundare.
Hon har själv gått in som mentor för en kvinnligt driven startup, Rebaba, som vill uppcykla elbilsbatterier. Och hon vill sporra fler kvinnor i branschen, bland annat på Elfack 2025, där hon medverkar i scenprogrammet.
– Det ser jag verkligen fram emot! Elfack är en viktig mötesplats och ett väldigt relevant forum – även när det gäller dessa frågor.