Nya krav på fastigheter - det säger nya energidirektivet

Fastighetssektorn står för en betydande del av energiförbrukningen inom EU, med 40 % av den totala energianvändningen och 36 % av de energirelaterade växthusgasutsläppen. Samtidigt visar forskning att en stor del av denna energi går till spillo i onödan. I oktober 2023 trädde EU:s nya direktiv om energieffektivitet i kraft, men trots detta är kunskapen om de nya lagkraven fortfarande begränsad inom branschen.

 

Fastighetssektorn står inför en omfattande omställning de kommande åren. Enligt EU:s nya energidirektiv måste alla nya byggnader från 2030 uppfylla kraven för nollenergibyggnader. Redan 2028 införs dessutom krav på energieffektiva styrsystem i kommersiella fastigheter, vilket skärper branschens fokus på hållbarhet och energieffektivitet.

 

– Det ställer höga krav på elbranschen. Som elingenjör eller konsult behöver du förstå vad de här förändringarna innebär och vad de innebär för fastigheter, säger Rikard Nilsson, försäljningschef på Function.

 

Rikard Nilsson har varit i elbranschen i drygt 40 år, han har lång erfarenhet av elprodukter och fastighetsstyrning. Nu betonar han vikten av energidirektivet, de positiva krafter det medför och behovet av ökad kunskap.

 

– Vi slösar ganska mycket energi idag som vi egentligen inte hade behövt använda. Det finns massor att spara. Vi har varit med i projekt där vi sparat 50 % av energianvändningen i vissa fall. Så det går att göra. Med det är klart, det kräver andra produkter i installationen som kanske inte fanns för 20 eller 40 år sedan, berättar han.

 

Förändringen drivs av EU-direktiven

 

EU:s direktiv om fastigheters energiprestanda infördes ursprungligen 2002 och har sedan dess genomgått flera revideringar för att anpassas till skärpta klimatmål. Den senaste uppdateringen trädde i kraft 2024, och medlemsländerna har nu fram till den 29 maj 2026 på sig att integrera direktivet i sin nationella lagstiftning.

 

– Vissa länder inom EU har tuffare lagkrav än vi har i Sverige. Det innebär att andra länder, till exempel Norge, har kommit mycket längre i det här än vi har gjort. De har väldigt många fastigheter med redan inbyggd intelligens, vilket gör att de har dragit ner sin energiförbrukning. Jag tror att EU har tittat på det här och sett att vi kan göra samma sak. Men vi måste ha någon typ av regler för att så länge det är fritt att bygga hur man vill, kanske de som bygger gör det så billigt som möjligt och inte bryr sig om driften på fastigheten längre fram.

 

Det innebär direktivet

 

De skärpta reglerna för fastigheters energiprestanda syftar till att driva på övergången till en klimatneutral ekonomi. Målet är att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivåer och att uppnå ett byggnadsbestånd med nollutsläpp senast 2050.

 

Viktiga krav och tidslinje:

 

2028:

●      Alla nya offentliga byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader senast den 1 januari.

 

2030:

●      Den årliga energirenoveringstakten ska minst fördubblas.

●      35 miljoner byggnader ska renoveras.

●      Alla nya byggnader ska uppfylla kraven för nollutsläpp senast den 1 januari.

 

2050:

●      Alla befintliga byggnader ska ha omvandlats till nollutsläppsbyggnader.

●      Nationella färdplaner med mål för 2030, 2040 och 2050 ska tas fram.

 

– Direktivet ställer alltså krav på fastigheternas energieffektivitet. Energimyndigheten har räknat på bästa sätt man kan göra energieffektiva åtgärder och i deras beräkning visar sig att det mest kostnadseffektiva och snabbaste sättet att göra det på är genom att installera smart fastighetsautomation, berättar Rikard Nilsson.

 

Smarta system är lösningen

 

Fastighetsautomation innebär smart styrning av belysning, uppvärmning, ventilation och säkerhet för att optimera energieffektivitet och komfort. Ett av de mest etablerade systemen är KNX – en global standard inom fastighetsautomation, där över 500 tillverkare erbjuder kompatibla produkter.

 

– Har du ett system där belysning, värme och ventilation styrs ihop, då blir det smartare och enklare för både fastighetsägare och brukare. Dessutom blir felsökning och underhåll mycket smidigare, förklarar Rikard Nilsson.

 

Historiskt har kostnaden varit en barriär för många fastighetsägare, men det är något som förändrats.

 

– I början av 2000-talet var den här tekniken dyr och begränsad. Idag har vi fler tillverkare, bättre konkurrens och en större marknad, vilket har pressat priserna. Att bygga en villa med smart styrning kostar inte mer än en konventionell elinstallation, ibland till och med mindre.

 

Cybersäkerheten är en annan aspekt som blivit allt viktigare. Med ett ökat antal uppkopplade byggnader blir de också mer sårbara för hackerattacker.

 

– Många äldre system saknar säkerhet och är enkla att hacka. Nya direktiv ställer krav på kryptering och säkra uppkopplingar. Leverantörer som inte kan garantera detta kommer att få svårt att överleva, säger Rikard Nilsson.

 

Det är hög tid att agera för fastighetsägare och entreprenörer. Att redan nu anpassa sig till de nya kraven innebär ett stort försprång.

 

– De som lär sig det här i tid kommer att ha massor att göra. De som ignorerar förändringen kommer att bli omsprungna. Vi står inför en av de största omställningarna i elbranschen på decennier, konstaterar han.

 

”Vi har en unik möjlighet att bidra till en mer hållbar framtid”
Framtiden handlar om smarta, integrerade och säkra fastighetssystem. Rikard Nilsson ser en stor potential för elbranschen att kunna ta täten i den omställningen.

 

– Vi har en unik möjlighet att bidra till en mer hållbar framtid. Fastighetsautomation är inte bara en kostnadsbesparing, det är en nödvändighet för att vi ska klara klimatmålen. Elbranschen har världens chans att vara en nyckelspelare i denna utveckling.

 

Function kommer att finnas på plats på Elfack för att sprida kunskap och inspirera fler att ta steget mot en mer energieffektiv framtid. Frågan är inte om vi ska förändra, utan hur snabbt vi kan göra det.

 

– Många i branschen är inte medvetna om vad som faktiskt gäller. Det är förvånande att konsulter fortfarande ritar in lösningar som inte uppfyller de kommande kraven. Vi ser Elfack som en möjlighet att sprida kunskap och öka medvetenheten, avslutar Rikard Nilsson.

 

Säkra din biljett till Elfack 2025 här, och besök Function i deras monter C02:02.