Så förändrar drönare inspektionen av det svenska elnätet

Utvecklingen inom drönarteknik och AI går snabbt och skapar nya möjligheter i många branscher – inklusive el- och energisektorn. Genom att använda dessa teknologier kan Vattenfall Services Nordic effektivisera både inspektioner och underhåll, vilket resulterar i högre säkerhet och en mindre miljöpåverkan. Samtidigt banar innovation och automatisering väg för ännu smartare lösningar i framtiden.

 

Tidigare har inspektion av elledningar, elkomponenter med apparater och annan infrastruktur krävt riskfyllda och tidskrävande arbetsmetoder. Klättring i stolpar, patrullering till fots, stångmetod och helikopterinspektioner har varit vanliga tillvägagångssätt. Med drönarteknik har detta förändrats – nu kan stora områden övervakas snabbare, mer precist och på ett både säkrare och mer miljövänligt sätt. Anders Söderberg, avdelningschef och internlärare för fjärrpiloter på Vattenfall Services, förklarar:

 

– Med hjälp av drönare förbättras både kvalitet, säkerhet, miljö och arbetsmiljö avsevärt. När det gäller fysiska och säkerhetsförbättrande åtgärder handlar det mycket om att slippa klättra och patrullera till exempel, vilket minskar risken för olyckor som snubbling, fall eller förslitningsskador.

 

En storskalig expansion

 

Redan 2015 började Vattenfall använda drönare, då för att samla in topografiska data till planeringsmodeller. Runt 2017 så accelererade användandet genom att drönare började användas vid inspektioner på kärnkraften, panninspektioner, etc.

 

– 2019 började vi skala upp användningen, och då hade vi omkring 40 fjärrpiloter. Nu, 2025, har vi kring 500 piloter som använder drönare mer eller mindre i sitt arbete, säger Söderberg.

 

Anders Lindström, produktägare och teamledare för området Digitala Inspektioner på Vattenfall, kollega till Anders Söderberg inom R&D, förklarar att utvecklingen drivs av tre faktorer:

 

– Det är ju både säkerheten för våra medarbetare och våra entreprenörer. Det är kvaliteten på den data vi samlar och sen även effektiviteten. Vi vill kunna inspektera, monitorera och samla information på ett säkrare sätt.

 

Högre kvalitet lägre miljöpåverkan

 

Drönare används inom flera områden, bland annat för att inspektera apparater och ledningar, montera fågelskrämmor, dra förlinor vid lindragningar och utföra termografering – en infraröd metod för att mäta och visualisera temperaturförändringar på ytor och komponenter.

 

Drönarekniken gör inte bara arbetet smidigare och mer effektivt, utan minskar även påverkan på miljön och gynnar den biologiska mångfalden. Ett exempel är inspektioner av 80 kilometer långa sträckor, som tidigare utfördes med helikopter men nu kan göras med drönare. En lösning som sparar omkring 800 kilo koldioxidutsläpp.

 

– Genom att använda drönare istället för helikoptrar minskar vi vår miljöpåverkan samtidigt som vi förbättrar inspektionernas kvalitet, som i sin tur ökar driftsäkerheten på ledning. Drönare kan upptäcka fler avvikelser än helikopterinspektioner, vilket resulterar i ännu högre precision och bättre resultat, förklarar Anders Söderberg.

 

– Dessutom har den visat sig vara positiv för den biologiska mångfalden. Att kunna montera fågelskrämmor direkt på ledningarna har kraftigt minskat antalet fåglar som flyger in i dem, tillägger han.

 

Automatiserade inspektioner med hög precision

 

Utvecklingen går mot ännu mer automatiserade och självgående flyginspektioner, där AI har en central roll. Med hjälp av modern mjukvara kan systemet automatiskt identifiera avvikelser som saknade stolptak, lutande stolpar eller trasiga isolatorer och generera detaljerade rapporter med relevant data.

 

Drönare utrustade med termografering kan dessutom upptäcka varmgångar genom att analysera objekt från flera vinklar, vilket ger ett mer tillförlitligt beslutsunderlag. Ett exempel på teknikens fördelar är en återkommande linjestörning i en våtmark. Vid en första inspektion med kikare hittades inga tydliga orsaker, men med drönare kunde man snabbt upptäcka spår av fågelpåflygning i ett annars svåråtkomligt område.

 

– Det ledde till att vi installerade fågelavvisare, så kallade “birdflappers”, med hjälp av drönare och ett specialutvecklat verktyg från vår R&D-avdelning. Åtgärden minskade risken för nya påflygningar med efterföljande driftstörningar, säger Anders Lindström.

 

Framgångsrikt pilotprojekt banar väg för framtidens automatiserade inspektioner

 

Drönarteknikens utveckling banar väg för fler automatiserade lösningar. Ett exempel är ett pilotprojekt där Vattenfall Services, i samarbete med en partner, testade automatiska drönarinspektioner. På en 89 kilometer lång sträcka identifierade drönarna 200 avvikelser, varav elva klassades som allvarliga och 43 krävde snabba åtgärder.

 

– Vi identifierade fler avvikelser än vid helikopterinspektioner och inte minst reducerade vi miljöpåverkan dramatiskt, konstaterar Anders Söderberg.

 

Drönartekniken är dock bara en del av en bredare utveckling inom robotteknik. Sedan Vattenfall började använda drönare har tekniken snabbt avancerat och idag används den också till laserskanning av anläggningar. Parallellt har undervattensrobotar, så kallade ROVs, gjort det möjligt att utföra inspektioner i undervattensmiljöer

 

– Framtiden handlar om ännu mer automatisering. Robothundar och “drone in a box”-system kan fjärrstyras för att inspektera otillgängliga eller farliga miljöer där människor inte kan eller bör vistas, förklarar Anders Lindström.

Lindström och Söderberg ser båda stor potential i den tekniska utvecklingen.

 

– Vi är i den industriella revolutionen 4.0 där maskininlärning, integrerade system, IoT och AI kommer mer och mer. Detta genomsyrar även vår traditionella verksamhet inom underhåll och inspektion. Den nya tekniken gör att vi kan arbeta mer effektivt, säkrare och med högre kvalitet än någonsin tidigare. Det öppnar för enorma möjligheter för vår bransch, konstaterar både Söderberg och Lindström.

 

 

Drönare och AI på Elfack 2025

 

På Elfack 2025 kommer Anders Söderberg att berätta om sina erfarenheter från Vattenfall Services och lyfta framtidens möjligheter inom drönarteknik och artificiell intelligens. I föreläsningen “Drönare – Framtidens digitala ögon för både inspektion och installation med stöd av AI” ger han en inblick i teknikens utveckling och vad som kan förväntas inom den närmaste framtiden.

 

– Jag kommer att berätta om vår teknikresa fram till idag, där vi har gått från ett fåtal fjärrpiloter till att nu ha närmare 500. Jag kommer också att lyfta blicken och reflektera över vad som väntar runt hörnet – vad vi tror kan hända inom ett eller fem år. Förhoppningsvis kan jag inspirera till nya idéer och tankar, avslutar Anders Söderberg.

 

Säkra din biljett till Elfack 2025 här och besök Vattenfall Services i monter A03:09, och lyssna in Anders Söderbergs session om Futuriska ögon på Innovation Stage scenen 8 maj 10:30-10:50.

 

Hämta kostnadsfri entrébiljett