-
Hem
-
Om Elfack
- Konferens
-
Utställning & Aktiviteter
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter & öppettider
-
Trä - en game changer för energibranschen
Det händer mycket när det kommer till utveckling inom den förnybara energibranschen. Ett exempel på det är arbetet som sker hos techbolaget Modvion i Göteborg. Med trä som material använder de modern och innovativ teknik för att bygga hållbara vindkraftverk.
Utanför Skara står Wind of Change, ett fullt fungerande vindkraftverk vars turbin bärs upp av ett 105 meter högt torn byggt i nordisk gran. Verket monterades under 2023 och är teknikföretaget Modvions första kommersiella konstruktion. Bolaget som grundades av David Olivegren, Otto Lundman och Joakim Örneblad tillsammans med Chalmers Ventures kan idag tillverka och driva vindkraftverk med en konstruktion där trä ersatt betong och stål.
– Vi har kommit otroligt långt. Vi har kommit så långt att vi har en maskin, ett fullt producerande vindkraftverk i full skala med en totalhöjd på 150 meter. Det bär upp en V90-megawatt-plattform och producerar som vilket standardkraftverk som helst, berättar David Olivegren.
Wind of Change förkroppsligar för första gången hur den unika teknologin kan se ut i kommersiell skala. Vindkraftverkets torn är byggt i sju sektioner som består av totalt 28 moduler. Verket uppnår en totalhöjd på 150 meter inklusive vindkraftsbladen. Modulerna består av laminerat trä som limmas ihop, något som gör det möjligt att leverera vindkraftstorn med minimal miljöpåverkan.
Bryter ny mark
Teknologin som möjliggjort Wind of Change kommer från partnerskapet Modvion har med forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden. För att certifiera de innovativa vindkraftverken som maskiner behövde Modvion hjälp från en kvalificerad partner.
– Vi behöver visa att maskinen kommer klara alla extrema påfrestningar som den kan tänkas utsättas för under sin livslängd. Och då behöver vi hjälp från ett ackrediterat testningsinstitut, i vårt fall RISE. Tillsammans definierar vi testområden för att utröna om våra beräkningar av verkens styrkor och egenskaper stämmer. Därefter utförs tester hos RISE, säger David Olivegren.
– Vissa av testmetoderna följer exakta standarder medan andra är specialanpassade. I och med att det är ett helt nytt område är det inte alltid helt lämpligt att använda sig av standardiserade metoder. Det finns sällan ett rätt sätt för någonting som är helt nytt. Så det har utformats en väldig massa specialmetoder under prövningarna med Modvion, ett fantastiskt kreativt arbete, fortsätter Viktor Norbäck, forskning- och utvecklingsingenjör på RISE.
Kraftfulla styrkor i ett lätt material
Trä har flera fördelar som komponentmaterial i vindkraftverken, inte minst för klimatet. Man kan nämligen bidra till minskade koldioxidutsläpp genom att arbeta strategiskt och, när det är lämpligt, ersätta traditionella byggmaterial, som betong och stål med trä.
– Fördelarna är att det är ett väldigt lätt material som samtidigt har en god förmåga att hantera dynamisk last. Styrkan per viktenhet är högre än för stål och betong. Därför är det ett utmärkt material att bygga modulära konstruktioner i, säger David Olivegren.
Verken är designade för en lång livslängd. David Olivegren menar att konstruktioner i trä står sig stabila länge, speciellt när de skyddas.
– Det ska väldigt mycket till för att förändra klimatet som trätornet lever i. På utsidan är det skyddat av en stark coating och noggrant fogade skarvar. Så det påverkas inte av det yttre klimatet eller den yttre fukthalten och lever därför under väldigt jämna förhållanden.
När kraftverket tjänat sin roll ska träet som burit upp det leva vidare i andra former.
Tornens starka limträkonstruktioner kan plockas isär och sågas upp till balkar och pelare som används för att bygga hushåll. I en tredje fas kan träet till slut bli papper.
Stabila råvarupriser öppnar nya dörrar
Tekniken gör det möjligt att bygga höga vindkraftverk till låga kostnader. Träets råvarupriser påverkas nämligen inte av handelshinder eller världsekonomin på samma sätt som till exempel priserna för stål. För kraftproducenterna är det en attraktiv affär eftersom de, på grund av kostnadseffektiviteten, kan få högre effektuttag och lägre kostnad per producerad kilowattimme.
– Det är också så att vi inte är beroende av material från någon annan region. Vi bygger i det material som finns där vi är. När vår tillverkning tar plats i Norden använder vi nordisk gran. När vi utökar och flyttar över Atlanten så köper vi amerikansk och kanadensisk gran, säger David Olivegren.
I Göteborg blåser förändringens vindar
Just nu pågår arbetet med att lansera nästa generations vindkraftverk. Denna gång tillsammans med Vestas, en globalt ledande vindkraftstillverkare. De ska bära upp plattformen EnVentus och i framtiden även andra tillverkares stora megawatt-plattformar.
– Vindkraftsbranschen håller på att förändras för alltid. Just nu sker det en enormt stor omställning i och med att vi visar att det fungerar och att vi rullar ut nästa generation. Det är revolutionerande för branschen och superspännande, berättar David Olivegren.
På Elfack 2025 bevakas och belyses omställningen inom el- och energibranschen. 6-9 maj samlas hela branschen för att tillsammans möta kommande utmaningar och möjligheter med en komplett utställning, möten och diskussioner, ett omfattande seminarieprogram och utbildningsaktiviteter.
Läs mer om Elfack – norra Europas främsta mötesplats inom energi och elektrifiering.