-
Hem
-
Om Elfack
- Konferens
-
Utställning & Aktiviteter
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter & öppettider
-
Innovation driver effektiv elektrifiering av industrin
Under hösten 2024 inleds ett innovativt samarbetsprojekt i Trollhättan. Med fokus på effekt-effektivitet gäller det att hitta lösningar för elsystem och industriomställning.
– Vi kommer att testa lösningar som aldrig tidigare har prövats i Sverige och troligtvis inte heller globalt, säger Magnus Kuschel, delaktig i projektet och innovationsledare vid Innovatum Science Park.
Att förstå komplexiteten i ett energisystem är inte helt enkelt. På en samhällelig nivå kommer elbehovet i Sverige fördubblas inom 20 år och dagens fossilberoende minska. Västsverige behöver dock tredubbla sin användning och det snabbt. Omställningen gäller både ny-elektrifiering inom industri och transport samt större industrietableringar.
I dagsläget är dock inte elbrist ett problem i Sverige, däremot finns en utmaning när det kommer till effektbrist. Det blir effektbrist när den el-effekt som behövs i stunden på specifika platser inte går att få ut. Detta tenderar att hända lokalt när många behöver el exakt samtidigt och ett klassiskt exempel är när det är kallt och industrier startar upp sin verksamhet på morgonen på exakt samma tid.
– Nu är det ytterst viktigt att fasa ut fossila bränslen och samtidigt se till att undvika situationer av effektbrist. Därför måste vi säkerställa att den begränsade effekten används effektivt och mer flexibelt. Vi kan inte tillåta att till exempel laddbara fordon belastar systemet precis när industrin behöver mest el-effekt, förklarar Magnus Kuschel som är innovationsledare på Innovatum Science Park.
Fokus på industriområde
Trollhättan Energi, Kraftstaden, Högskolan Väst och Innovatum Science Park har tillsammans med företagare i ett industriområde i Trollhättan ställt sig frågan: Hur kan laddmöjligheterna öka utan att det totala effektuttaget i elnätet behöver höjas? Som del av ett större utvecklingsprojekt, Fyrbodal för framtidens flex, utforskas med hjälp av ett Living Lab förutsättningarna för att styra ner effekt i elbilsladdare när effektuttaget är som högst i industriområdet.
Tidigare försök har antingen fokuserat på att optimera för enskilda företagare eller att på nationell nivå optimera på prissignaler. Här ligger fokus på att nå effekt-effektivisering i området för lokalnätet och för alla aktörer som finns i området. På detta sätt möjliggörs tillväxt för industrierna och nyetableringar utan att behöva invänta investeringar i kapacitetsförstärkningar.
– Målet är inte att spara energi, utan snarare att omfördela effektbelastningen och därmed sänka effektuttaget. Vi vill undersöka vilka incitament som kan finnas för att utveckla lösningar där både affärsmodeller och samhällsmodeller når maximal nytta. Vilka sätt finns att köpa och sälja effekt mellan varandra? Hur kan vi låna, byta och förändra effektuttag sinsemellan? Vad är värdet av en flyttad kilowattimme?, säger Jenny Andersson, affärsutvecklare på Trollhättan Energi.
Det här med att testa nya energilösningar är själva kärnan i Living Lab. För det är inte bara ett teoretiskt koncept utan ett verkligt projekt där testerna sker direkt i ett etablerat industriområde. Där allt trattas ner till en viktig aspekt: Att frigöra effekt för industriverksamheterna i området. Det är redan högaktuellt och kommer fortsätta vara det i framtiden.
Framtidens energisystem är lokalt
– Tekniken finns där, entreprenörerna och innovatörerna likaså, men det gäller att få med alla på en smart elektrifiering. Det här är också ett kunskapsbyggande projekt där vi vill öka medvetenheten hos industrierna och företagarna i området om hur energisystemet förändras, säger Jenny Andersson.
Framtidens energisystem kommer att handla om lokala lösningar där bättre beredskap, högre självförsörjande, ansvarstagande energiproduktion och flexibilitet spelar en central roll. Genom att utnyttja energin närmare produktionsplatsen kan industrin minska kostnaderna och öka hållbarheten.
– Mycket har förändrats på kort tid och nu behöver fler bli mer engagerade i sin användning och elförsörjning för att inte tappa konkurrenskraft. Dessutom skapas förutsättningar att inte drabbas ekonomiskt av kostnader för ”onödiga” effektuttag i samband med införande av taxestruktur med nya effektkomponenter, förklarar Jenny Andersson.
Laddar smart genom att sprida ut belastningen
Hur kan en proaktiv energiplanering i ett industriområde som Kardanvägen se ut? Man behöver undvika att elbilsladdarna får maximal effekt när människor kommer till jobbet och kopplar in sina elbilar, eftersom det då blir effektbrist när industriprocesserna samtidigt startas upp.
– Istället kan det finnas lösningar som optimerar effektuttaget i hela industriområdet. Det betyder att när bilen ansluts laddas den först med en låg effekt. Först när klockan närmar sig elva, då de andra effekttopparna har sjunkit, börjar laddning av bilar med högre effekt. På så sätt märks ingen skillnad när det är dags att åka hem. Bilar får samma mängd laddning men förändringen innebär att effekt nyttjas på rätt sätt. Vi undviker att belasta systemet när effekt behövs till industriverksamhet. Det handlar om att flytta belastningen i tid för att bättre matcha behovet, berättar Magnus Kuschel.
Framtidstro för smarta energilösningar
– Det finns stora möjligheter för framtidens lösningar i industriområden när det kommer till smart elektrifiering och flexibla energisystem. Vi kan samtidigt lära oss en hel del genom den testning som sker under vårt Living Lab, säger Magnus Kuschel.
Det finns potential att skala upp lösningarna och applicera på andra industriområden, både nationellt och internationellt.
– Vi hoppas att erfarenheterna från Kardanvägen kan bana väg för liknande projekt i andra regioner. Att leverera effekt-effektiva lösningar och vara snabba i implementering kommer att vara avgörande för industrins fortsatta utveckling, säger Magnus Kuschel.
Jenny Andersson delar Magnus Kuschels framtidsvision och understryker vikten av att bygga ett flexibelt energisystem där alla aktörer bidrar.
– Den här typen av lösningar handlar om mer än bara teknologi. Det är en förändring i hur vi tänker kring effekt, energi och kapacitet. Jag tror att vi i framtiden kommer att se många fler samarbeten mellan energibolag och industriföretag, där de tillsammans skapar hållbara och effektiva energisystem, säger Jenny Andersson.
En effektiv elektrifiering av industrin blir allt viktigare framåt. Kardanvägen i Trollhättan är ett bra exempel på hur samarbete och innovativa lösningar hjälper till med just detta. Under våren kommer det att finnas spännande resultat. Magnus Kuschel och Jenny Andersson kommer att ta plats på scen under Elfack 2025 för att prata om Living Lab och vad som kommer att krävas för att möjliggöra effekt-effektivitet och framtidens flexibla energisystem.
På Elfack samlas el- och energibranschen kring aktiviteter och samtal med fokus på den pågående samhällsomställningen och hur den möjliggörs på ett effektivt sätt.
Läs mer om Elfack 2025.
Fakta om Living Lab
Ett Living Lab genomförs i ett industriområde på Kardanvägen i Trollhättan med Trollhättan Energi, Kraftstaden, Högskolan Väst och Innovatum Science Park samt lokala företag. Industriområdet används för att testa utvecklingen av framtidens elsystem och är en del av ett större regionalt utvecklingsprojekt – Fyrbodal för framtidens flex. Syftet med Living Lab är att minska effekttoppar, optimera energiflöden och hitta flexibla lösningar för att möta framtidens utmaningar i elnätets infrastruktur. Genom att använda verkliga förhållanden testas nya tekniker, affärsmodeller och lösningar med samhällsnytta som ska bidra till en hållbar elektrifiering av industrin.