GARO laddar för SWITCH

 Elbilsmarknaden exploderar just nu. Men ska bilarna rulla måste infrastrukturen för laddning hänga med.
– Vi har tekniken och är mer än beredda, säger Magnus Hellström, försäljningschef på GARO, programpartner på SWITCH den 5 maj.

Bilden av GARO, som startade i Gnosjö redan 1939, håller på att förändras. Traditionellt förknippas företaget med elinstallationsmaterial: brytare, dosor, mätarskåp och CEE-don – fortfarande viktiga produkter i verksamheten. Men det är marknadsområdet E-mobility som förändrat bilden. På senare år har företaget utvecklats till en ledande aktör på elbilsladdning. Idag erbjuder GARO E-mobility allt inom laddboxar, laddstolpar och snabbladdare.

Magnus Hellström menar att erfarenheten av teknik och kvalitet är en bidragande orsak till framgången.
– Vår historia inom elinstallation, komponenter, montage och kraftförsörjning är absolut en styrka. De delarna använder vi i hög grad även inom E-mobility. Idag har vi vår största marknad i Norden, men jobbar stenhårt för att bli en betydande spelare på den internationella marknaden. Vi har idag dotterbolag i Norge, Finland, Storbritannien, Irland och Polen och är aktiva hela norra Europa.

Det är mot den bakgrunden GARO, stor utställare på ELFACK, nu även går in som programpartner i dess framtidsfönster SWITCH, som i år i arrangeras i digital version. I en ”digital monter” visar GARO sina E-mobility-lösningar.
– Besökarna får ta del av filmer där vi lyfter fram produktnyheter och sådant vi tycker är viktigt för att få bästa möjliga förståelse för att hitta rätt lösning, förklarar Magnus.
– För mig är inte produkten i sig det viktigaste, utan att vi som tillverkare har styrkan att möta kundens hela behov och erbjuda framtidens lösningar. Självklart kommer vi också att ha personal och experter tillgängliga för att kunna svara på alla tänkbara frågor.

Magnus Hellström medverkar även i GAROs programpunkt ”Laddinfrastruktur för en fullskalig utrullning av elbilar”, i blocket om transportsektorn i omställning, och deltar i den följande paneldiskussionen.
– Det är viktigt för oss att kunna visa hela vårt erbjudande och våra mervärden för våra målgrupper inom kommuner, regioner, statliga bolag, energibolag, bostadsrättsföreningar och alla typer av privata företag.

Han lyfter fram parkeringsbolag och privata företagsparkeringar som särskilt intressanta målgrupper. De har ju hittills i huvudsak haft en ganska passiv verksamhet, men genom att fler parkeringar förses med laddmöjligheter tror han de kan utveckla sitt utbud mot kund och hitta nya affärsmöjligheter.
– Många kör idag längre sträckor med sin elbil, antingen i jobbet eller på semester, och förutom snabbladdningsmackar längs vägen behöver man då kunna ladda bilen på en parkering när man kommer fram till sin destination.

Behovet av laddpunkter ökar i takt med nybilsförsäljningen av elbilar och laddhybrider – vilken är närmast explosionsartad. Ett trendbrott kom i december i fjol när en elbil, Volkswagen ID3, för första gången blev den mest sålda personbilen i Sverige. Under helåret 2020 var en tredjedel av alla nyregistrerade bilar eldrivna.
– Tittar vi på Norge går utvecklingen ännu snabbare, där utgörs redan idag närmare 90 procent av nybilsförsäljningen av elbilar, noterar Magnus.

Den fullskaliga utrullningen ligger alltså inte långt bort. Inom några år lär eldrivna bilar bli vanligare än bensindrivna i Sverige. Något som GARO tar höjd för. Verksamheten har utvecklats kraftigt och Magnus Hellström menar att man idag har ett komplett erbjudande inom E-mobilty.

– Vi väldigt starka på AC-laddning, alltså växelström, där batterierna laddas lite längre tid, över natten t ex. Men vi ligger också långt fram när det gäller DC, likström för snabbladdning, säger han.
– På SWITCH kommer vi att utveckla vår vision om den helt nödvändiga laddinfrastrukturen, hur den kan byggas upp och hur vi kan bidra till den.

SWITCH är upptakten till ELFACK och ett framtidsfönster för hela el- och energibranschen. Temat för årets konferens är Elektrifiering och digitalisering – lösningar för framtidens cirkulära samhälle. Mötesplatsen arrangeras i digitalt format den 5 maj av Svenska Mässan Gothia Towers. Allt om program och anmälan hittar du här».